Eiervrug is beslis nie my gunsteling nie – maar wanneer dit vermom word as ‘n mengsel tussen lasagne en ‘n aartappelbak dan sê ek nie nee nie. En ek kry die idee ons lesers sal hierdie week met my saamstem wanneer hul Alma se Griekse Moussaka op die proef stel.
Wees gewaarsku: hierdie tradisionele Griekse gereg bevat bietjie werk en soos Alma van die Rustenburg Herald verduidelik weet jy jou bestanddele is reg wanneer die moussaka se reuk jou hele kombuis oorneem. Maar dit is als die moeite werd op die einde van die dag en min dinge gaan so lekker saam soos ‘n Griekse gereg en ‘n lekker glasie rooiwyn.
Bestanddele:
5 eetlepels olyfolie
3 knoffelhuisies
2 uie, fyngekap
2 blikkies gekapte Italiaanse tematies
2 eetlepels tamatiepuree
500g lamsmaalvleis (of beesmaalvleis)
1 glas droë rooiwyn
2 tot 3 eetlepels vars oreganum, gekap
1 teelepel kaneel
1 teelepel wonderpeper (allspice)
3 eiervrugte, dun in lengte gesny
2 groot half gekookte aartappels, geskil en dun gesny
Sout en swartpeper
75g botter
75g meel
600ml melk
60g parmesaankaas, gerasper
2 eiergele
‘n Knyp neutmuskaat
Metode:
In ‘n groot pan kook die knoffel en eie in 2 teelepels olyfolie tot sag. In ‘n ander pan, verhit 1 teelepel olyfolie en roerbraai die mins daarin tot bruin.
Meng die mins by die uie en knoffel. Voeg die wyn, puree, tamaties, oreganum, wonderpeper en kaneel by en laat vir 1 uur prut terwyl jy af en toe roer.
Voorverhit jou oond na 190°C. Roerbraai die eiervrugte en aartappels in olyfolie tot bruin aan albei kante.
Berei die witsous voor: smelt die botter in ‘n pan en voeg meel by terwyl jy die mengsel roer om ‘n pasta te vorm. Roer die melk by en bring dit tot kookpunt terwyl jy dit roer. Prut vir 10 minute. Haal die sous van die hitte af en voeg die eiers, parmesaankaas en neutmuskaat by.
Plaas nou ‘n laag eiervrug en aartappel onder in ‘n oondvaste bak, gevolg deur ‘n laag mins en dan ‘n laag eiervrug en aartappel, die res van die mins en ‘n finale laag eiervrug en aartappel. Voeg die witsous oor die dis en bak die moussaka ontbloot vir 30 minute. Laat dit vir 10 tot 15 minute staan en bedien saam ‘n Griekse slaai.