05
Thu, Dec

Suid-Afrikaners is tans in ‘n feestelike luim – hoe dan nou anders, met kersfees en die Desembervakansie net om  die draai? Hier op die Suiderpunt van Afrika is ‘n wit kersfees iets wat ons nie beskore is nie, maar swem, braai en familiekuiers is beslis hoog op die agenda. Vir dié van ons wat die dolheid van voor-braai-bedrywighede so bietjie minder wil maak, is Anja Nieuwoudt se paptert-“relish” beslis die antwoord. Hierdie unieke sous kan vooraf gemaak en gebottel word en vir maande gebêre word. Anja het ook met dié resep met die titel van takwenner van die VLU se Kashane-aandtak weggestap toe Miami - wat bekend is vir hul geurige geblikte produkte - ‘n landswye kompetisie onder die VLU geloods het. Anja  is nou drie jaar deel van die Kashanetak en sê sy geniet die samehorigheid onder die dames wat mekaar bemagtig en nuwe dinge te leer. 
Haar paptert-“relish” se resep kan aangepas word deur sekere bestanddele weg te haal of by te sit – maar die Miamai Boerie en Braai Relish bly steeds die belangrikste toevoeging. 
Sit dus die voorskote aan en slaan dié sous sommer gou-gou aanmekaar, die gaste wil vuur aansteek… 

Read more …ANJA SE WENNER-PAPTERT-“RELISH”

When South Africans come together for a braai, there's usually a host of side-dishes that compliment the menu and more often than not, you will find that some of these side-dishes are way better than the main course on the menu. Traditionally a braai is complimented by pap (especially in the Western Cape) toasted sandwiches and a host of salads such as potato or rice salad. Some folks prefer freshly-baked bread and others enjoy the ever popular chips.
In this week's edition of our weekly "cook" the second batch of Mrs Rustenburg finalists in this year's Mrs Rustenburg competition, comes up with a simple but very tasty beans, cucumber & chakalaka which is enjoyed with ordinary pap.
In is interesting to note that the somewhat hot chakalaka really compliments the taste and flavour of your meat - a surprisingly good combination! 

Read more …YES, IT'S A BRAAI WITH SOMETHING HOT ON THE SIDE!

Die tradisionele tamatie-en-uiesous is waar die Rustenburg Herald hierdie week sy “Seshabo” reseptereeks weer optel na ‘n kort pouse en dit is hierdie ou legende (amper die “Golden Oldie” van die pap-en-sous familie) wat nou in die kollig is. Die tamatie-en-uiesous is sekerlik die eerste ding waaraan meeste mense dink wanneer daar van pap gepraat word. Dit is ‘n staatmaker by elke braai en min mense sien uit na lekker pape en wors sonder hierdie wonderlike sousie. Hierdie week is dit Rebecca Nhlapo se beurt om haar tamatie-en-uiesous-resep met ons te deel en dit is werklik iets besonders – of dit nou by Saterdag se rugby-braai is of selfs op ‘n weeksaand wanneer die gedagte van droë pap die koppe laat laag hang.  

Read more …TAMATIESOUS - DIE ‘KLASSIEKE SESHABO’

Net waar 'n mens deesdae ry, sien jy stalletjies met mangoverkopers langs die pad - maak amper nie saak waarheen jy ry nie...
So ja, die mangotyd is in volle swang en benewens die heerlike smaak van vars mangos, is daar 'n "lekkerny" wat 'n mens met mangos maak wat beter is as omtrent enigiets van sy soort - ja, mangoblatjang!
Lana Theron het onlangs vir ons 'n paar botteltjies mangoblatjang gestuur en ons hier het omtrent ons vingers afgelek. Op 'n broodjie, saam met 'n vleisie, pasta, 'n lekker potjie wat wat ook al - daar's nie 'n dis of happie op Moeder Aarde wat nie beter smaak met 'n lepeltjie geurige blatjang nie -
so hoekom nie jou eie maak en jou "kook- of bakkuns" oor die algemeen 'n stewige hupstoot gee nie.
Die kinders (en pa) sal baie bly wees en in die proses sal jy waarskynlik 'n geldjie spaar, om van lekker eet nie te praat nie.

Goed ons weet, die bestanddele gaan jou 'n paar randjies uit die sak jaag, maar glo ons, jy en jou gaste gaan aan jou mangoblatjang smul lank nadat jy reeds 'n nuwe begroting opgestel het.
Lana se mangoblatjang word soos volg gemaak:

Read more …GEE EKSTRA SKOP AAN ENIGE HAPPIE - MANGOBLATJANG!

In this (third) week's edition of Rustenburg Herald's mini series on recipes paving the way for Vantage Point's International Food Festival on Friday, 27 May, Cristine Joubert dishes up an excellent bowl of an old Mexican favourite - Chilli Con Carne... This is one recipe that you simply must keep handy for those cold winter nights that lies ahead and if you've got a tough tongue like most Mexicans do - serve with a hot chilli sauce... Cristine makes it like this...

Ingredients:
500 g lean minced beef (10% or less fat)
2 medium onions chipped
3 garlic cloves, peeled and finely chopped
1 - 2 tsp hot chilli powder
2 tsp ground cumin
2 tsp ground coriander
2 tbsp. plain flour
150 ml red wine or extra stock
300 ml beef stock, made with 1 beef stock cube
400 g can of chopped tomatoes
400 g can of red kidney beans, drained and rinsed

Read more …CHILLI CON CARNE AL LA CRISTINE

Vier weke later en die Rustenburg Herald eindig sy “Seshabo” reseptereeks met nog ‘n welbekende resep van die pap-en-sous familie: Chakalaka. Elke Suid-Afrikaner ken hierdie ene en terwyl party tevrede is met Chakalaka uit ‘n blikkie het ons besluit om hierdie maklike (maar steeds lekker) resep met ons lesers te deel.

Chakalaka is natuurlik een van daardie “seshabo” resepte wat soms bietjie van ‘n byt het en die groenrissie in hierdie resep gee ons Chakalaka presies dit. Party mense geniet iets effens meer “spicy” en sal dus geniet om dalk ‘n paar ekstra rissies in te sit. Aan hierdie mense sê ek: wanneer eet ons! Geniet jou Chakalaka saam met pap en vleis of selfs op ‘n lekker snytjie vars gebakte brood. Die Chakalaka kan ook in die yskas vir ‘n paar dae gestoor word en party mense sal sê sy smaak verbeter eintlik hoe langer hy staan. Rebecca Nhlapo van die Rustenburg Herald het haar Chakalaka-resep met die Rustenburg Herald en sy lesers hierdie week gedeel – ‘n wenresep vir enige braai.

Read more …CHAKALAKA – UITSONDERLIK “HOT OR NOT”