Is there anyone around who doesn’t love pizza? Yes, we thought so… Which is why we just couldn’t allow an invitation to pass by a young, hard-working Rustenburg couple to share their eazy-peazy (but delicious) pizza recipe with us. With pizza outlets in abundance (and since the arrival of delivery services all over town) sitting down for the family or group of friends’ weekly pizza party is little more than a formality for most. While some people enjoy preparing their own pizzas and are quite boastful about their Italian “fare”, the economic climate of recent years doesn’t necessarily allow everyone the same luxuries.
In this column, our hosts this week Thando and Charmaine Haltesi guide us on how to make a delicious pizza without breaking the bank.
DIE PERFEKTE HOë PROTEïENE-HAPPIE
Monica Rudolph sê kosmaak is in haar bloed - dis ‘n familietradisie. Só onthou sy met ‘n glinster in die oog hoe sy op sewejarige ouderdom haar ma in dié se slaapkamer toegesluit het, omdat sy doodeenvoudig vasberade was om die toebroodjierooster te gebruik (alhoewel sy straks verbied was). Sy wou haar hand aan die maak van hoender-en-Mayonnaise geroosterde toebroodjies slaan en het dan ook haar natuurlike aanslag vir aanbieding getoon toe sy die gewraakte toebroodjie met ‘n kersietamatie op ‘n stokkie in die middel van die die toebroodjie vir haar ma opgedien het. Die res, soos hulle sê, is geskiedenis. Monica is nie iemand wat hou van resepte volg nie en moes omtrént kopkrap om haar mini-souttertjies op ‘n metodiese manier aan ons lesers voor te lê. Dié resep is ‘n heerlike kosblikhappie, “breakfast-on-the-run”, ‘n heerlike knibbel-dingetjie as onverwagte gaste opdaag en sommer net iets om die hongergaatjies in die maag te stil – aangesien hierdie souttertjies gemaklik gevries en vinnig ontdooi kan word. Boonop kan die vleis- en groentebestanddele vervang word na gelang van voorkeur en is dié resep dus iets waaraan mens nooit uitgeëet sal raak nie.
Fuel for summer fun
It’s holiday time!
And every mom under the sun knows that, the moment school’s out for summer, children starts being hungry 24/7. You also want to be reasonably responsible and try to not have your kids snack on junk food too much.
Mené van der Westhuizen makes this delectable banana and nut muffins for her young ones, Mehan and Stephné to feast on. Not only is these muffins flavourful, it’s packed with goodness – all the right stuff to provide energy to make the most of long, summer’s days.
ANSIE SE MARMITE TERT
Ansie van der Westhuizen van Klerksdorp bak graag hierdie Marmite Tert vir ‘n teetafel of selfs as ‘n ligte ete saam met ‘n slaai. Dit is maklik om te maak en binne ‘n japtrap kan jy jou gaste bedien. Lekker soutsmaak met die marmite.
MAKLIKE PIESANGBROOD
As jy ‘n oor-ryp piesang of twee het, dan bak jy piesangbrood. Gerda Duffy van Klerksdorp hou daarvan om haar gesin oor naweke met lekkernye te bederf. Hierdie piesangbrood is lekker soet en heerlik vir ‘n laatmiddag bederf.
Deur Gerda Duffy
Maklike Piesangbrood
Jy het nodig:
• 125 ml margarine
TRASTEVERE PIZZA LIKE A REAL ITALIAN
Kent Olivato’s cooking is legendary. He loves seeing people enjoy his food. His speciality is pizza and he describes the ideal pizza dough as light and full of air. He studied as a chef at the prestigious HTA cooking school in Randburg. On his bucket list is to open a soup bar in Canada where you pair your bread with soup.
TRADISIONELE BOTTERBROODJIES (SCONES)
Hier so teen die begin van Februarie is baie mense nog maar steeds versigtig vir enigiets wat soos lekker eetgoed of ‘n resep lyk – ja, die oordadigheid tydens die feesgety het veroorsaak dat baie van ons nou nog op dieet is.
Maar ‘n mens moet eet al is dit net klein en lig. Veral oor naweke is dit maklik om so ‘n bietjie op die kosmaak af te skeep en met ligter eetgoed oor die weg te kom.
Maar dit beteken nie dit moet verbeeldingloos of smaakloos wees nie. ‘n Ou gunsteling van ons – Mariana Paul – wys in hierdie uitgawe vir ons hoe om sommer baie gemaklik met die immergewilde botterbroodjies oor die weg te kom. Sy maak dit so: (Daar is twee weergawes vir die wat van ‘n groter verskeidenheid hou, of diegene wat alternatiewe bestanddele verkies).
‘N “OUTYDSE” GUNSTELING…
Vra maar vir enigeen wat voorverlede week onder die bykans 100 000 besoekers by Nampo net buite Bothaville was, wat vir hom/haar die hoogtepunte was en jy sal vinnig hoor dat die reuse verskeidenheid kosstalletjies nogal hoog op die lys van gunstelinge was. Ja, dit is nogal opvallend hoe mense deesdae in Suid-Afrika al hoe meer neig na die "outydse" gunstelinge - of dit nou kos, modes of motors is – die Engelse woord “retro” word deesdae dikwels ingespan om die styl van vervloeë dae te beskryf…
In Rustenburg het ons onlangs die Klein Karoo Kombuis van Gerrit en Riana La Grange raakgeloop. Hier is die “ouwêreldse” roosterkoek in verskeie gedaantes die hoofgereg op die spyskaart. Ons het gaan aansit en was verbaas oor die allermins “beskeie” grootte en die billikheid van die porsies en is uiteindelik met amper ‘n “sak vol” roosterkoeke daar weg.
Ons het vir Riana gevra of sy en haar span nie vir ons “raak die ‘klits’ kwyt” wil “kook” nie en dit is presies wat ons vandag vir die lesers opdis… (Ons moet byvoeg dat Klein Karoo Kombuis se roosterkoekresep ‘n goed-bewaarde “geheim” is – Riana ken egter ‘n rits roosterkoekresepte sommer so uit die vuis – hierdie een behoort groot byval te vind. Klein Karoo Kombuis maak dit so:
PIZZA OP WIELE...
As jy vandag vinnig na hierdie gereelde “kook” geblaai het om te sien wie die mense is wat vandag weer iets lekkers vir ons opdis, mag hierdie dalk vir jou ‘n aangename verrassing wees. Maar voor jy wegval en lees, blaai eers na die binneblaaie van hierdie uitgawe vir die interessante artikel oor Janneman Vorster en Rourk Gladwin se Pizza op Wiele! Dit behoort jou min of meer op hoogte van sake te bring sodat jy die kloutjie mooi by die oor kan bring as jy oor die resep of dergliks wonder….
Vir hierdie uitgawe van “Raak die klits kwyt” maak Janneman en Rourk van Pizza Boys vir ons seker die gewildste van alle pizzas – ja, ‘n egte Hawaiian Pizza soos dit oral in die wêreld in die volksmond bekend staan. En ja, ‘n man moenie in die pad staan nie – die Pizza Boys se konsep is inderdaad ‘n spanpoging…
SWITSERSE SPEK EN SAMPIOENONTBYT
Nouja, na ‘n hele paar weke se heerlike kuier op die plaas, is ons vandeesweek met alle mag en mening terug in die stad. En ja, ‘n mens kan dit seker ‘n betonoerwoud noem as jy wil, hoewel baie nie sal saamstem dat Rustenburg regtig vir hierdie effe kwetsende beskrywing kwalifiseer nie.
Nee, “betonoerwoud” laat ‘n mens liewers dink aan plekke soos “Bobbejaansberg” hier anderkant die bult en nou hoop ons dat mense van daardie rantjies nie aanstoot neem nie. In elk geval, Rustenburgers is mos lief om te sê dat die hoë stadspoorte en besige snelweë nie daarin kon slaag om dié mooi dorpie met die pragtige bome van sy plattelandse atmosfeer te ontroof nie…
Maar terwyl ons plattelands verkeer beweeg ons terselfdertyd in ‘n kontinentale rigting met ‘n ontbythappie wat veral deur die Switsers gewild gemaak is. Ons sit aan tafel by Wiesenhof Rustenburg (by die “rooi boom” op die hoek van Beyers Naudé- en Brinkstraat) waar Chris en Petronella Vosloo en die Wiesenhofspan ons op ‘n Switserse Spek en Sampoenontbyt trakteer terwyl ons die “berugte” Wiesenhofkoffies een-na-die-ander afsluk.
Man, dit smaak vorentoe en is net die regte plek om vir ‘n vinnige maar smaaklike ontbyt in te loer voordat die rugby afskop. Ja, daar is kwalik ‘n beter dag as sommer nou eerskomende Saterdag wanneer die Bokke gaan probeer om teen Fiji beter te vaar – moet dit nie misloop nie – hierdie is ‘n wonderlike alternatief vir die tradisionele spek en eiers-ontbyt.
TRADISIE OM DIE KAMPVUUR
Hier by Rustenburg Herald se "Raak die 'klits' kwyt" was ons nog altyd erg oor tradisie. Trouens, ons huidige "seisoen" van kos- kook- of bak-artikels is juis in die etnies, kultureel/tradisionele kategorie. Basies beteken dit enigiets wat jy, jou vriendin, jou suster of jou ouma ooit gemaak het.
Verlede week op 'n sopnat Donderdag toe dit vir die eerste keer hierdie seisoen werklik lekker "gesous" het, was ons in die lekker warm Klein Karoo Kombuis - 'n plekkie waar ons al voorheen tussen die deeg en die vuur gesit het, maar weliswaar toe nog met die eerste eienaar. Die Klein Karoo Kombuis is al sedert die begin van die winter vanjaar op 'n splinternuwe plek met 'n splinternuwe eienaar.
Die wonderlike ding van roosterkoek is dat jy dit met groot sukses met omtrent enige vulsel denkbaar kan voorsit - kaas, eier, maalvleis, uie, tamatie, konfyt, koue vleis, kerrie-en-rys of as jy regtig 'n tradisionalis is, sommer net "plein" botter of Margarien. As jy nou regtig nie weet wat en hoeveel nie, loer jy sommer in by Delene en haar span by Klein Karoo Kombuis en bestel vir jou 'n goeie klompie voorraad vir die res van die dag of die naweek. Ons gee graag vir jou 'n lekker resep hoe om heerlike roosterkoek te maak, en dan deel ons ook Delene se kerrie-en-rys-resep met jou...
UIT DIE STERKE KOM DIE SOETE
Jo Black het geen bekendstelling nodig nie. Die mooi man met die baard en die diép stem, het homself gevestig as nie net ‘n baie gewilde sanger nie, maar ook as ‘n motiveringspreker wat mense aan sy lippe laat hang.
Maar wat baie aanhangers nie weet nie, is dat Jo ook baie handig in die kombuis is. Verlede week het Jo ‘n vertoning by Hedgehog’s Nest gehad, maar vooraf het hy ‘n tydjie afgeknyp om, met Hedgehog’s Nest se Pieter Germishuys se kranige en kundige ondersteuning, vir Rustenburg Herald-lesers een van sy gunsteling geregte – pizza - op te dis.
Só, hier is die man met die stem wat jou ore soos louwarm heuning streel, se Jo Black “Special” – kompleet met régte heuning.
Benodighede:
Vir die pizzadeeg:
800 g wit broodmeel
200 g fyngemaalde semolina meel, of ekstra wit broodmeel
1 eetl gelykvol seesout
2x7 g sakkies droë gis
1 eetl goue strooisuiker
650 ml louwarm water