As jy die ouer van ‘n klompie altyd honger kinders is, sal die pastageregte in jou gunsteling-resepteboek baie prominent met verskillende variasies pastamaaltye gemerk wees. Pasta is bekend as die ideale maaltyd omdat dit nie net die perfekte randrekker is nie, maar veral omdat dit eenvoudig is om voor te berei, baie gesond en verbasend vullend is. Met die onlangse Julie-skoolvakansie het Nalize Buys die verbeelding ingespan en hoewel dalk ‘n rapsie kontraproduktief met betrekking tot bekostigbaarheid, is hierdie garnaalpastagereg van haar ‘n treffer onder die familie. Dit is egter so heerlik dat jy nie lank hoef te soek na ‘n klompie gewillige hande om die spreekwoordelike handjie by te sit nie. Nalize en die jongklomp aan haar tafel het dit so gemaak:
Pasta
KOM MAAK ‘N ITALIAANSE DRAAI
Hoewel die afgelope somer sekerlik die warmste is as wat die meeste mense kan onthou, is daar hoop dat die winter stadig maar seker aan die kom is en binnekort sal Rustenburgers ‘n bietjie welkome verligting geniet. Ons wil nie ons lyf weerprofeet hou nie, maar ons het ‘n goeie vermoede dat Suid-Afrikaners nie vanjaar oor die winter gaan kla nie. Met die kouer maande op hande, bring ons vandag ‘n warmer resep wat jy dalk maar ‘n bietjie “op ys” kan sit tot die winter in al sy glorie toeslaan.
In die tweede aflewering van ons kuier by Amelia Swanepoel en haar sibbe, is ons kosmakers hierdie week Amelia en haar dogter Anne-Mari van der Westhuizen en hulle maak vir ons ‘n pastagereg waarvoor jy ver sal moet reis om dit geklop te kry – Napolitaanse Pesto met maalvleisbolletjies en romerige Tagliatelle-pasta. Onthou dat jy die Pesto voor die tyd kan maak en in die yskas kan bêre soos Amelia-hulle gereeld doen. Dié pesto is heerlik saam met enigiets en jy maak dit so:
DIÉ PASTA PROE NA MEER
As dit oor rugby gaan, hou ons nie van die Italianers nie. Maar wanneer dit by kos kom, is ons hulle welwillend en amikaal. Wat pasta so heerlike wenner as gereg maak, is dat jy baie onbeholpe moet wees om pasta verkeerd gaar te maak.
En, met ‘n bietjie verbeelding, kan pasta ‘n ‘show stopper’ wees – ‘n pronkstuk wat jou huismense, of jou gaste behoorlik sal beïndruk. Dié week maak Marnus van Dyk, geen onbekende in die Tambutikombuis, só pastagereg wat vir jou volpunte sal verdien.
‘Spek’-tacular pasta
‘N LAASTE KUIER BY JOHANN
Om Johann Ludick se skielike afsterwe verlede week as ‘n skok te beskryf, begin nie eens om die impak van sy dood te beskryf nie. Deur die afgelope paar jaar het Johann ‘n dierbare vriend geword en ook ‘n gewaardeerde medewerker van die Rustenburg Herald. Johann was een van daardie mense wat jou dag opgehelder het deur bloot te glimlag. Die ondeunde vonkel in sy oë was nooit te ver nie. Maar wanneer dit by kombuissake gekom het, was Johann ernstig en toegewyd. Jy kon op hom reken om altyd met iets nuuts, opwindends en treffend vorendag te kom. Die geregte wat hy vir Tambuti Kombuis voorberei het, was altyd uitsonderlik en het mense aan die praat – en aan die kook – gehad. Wat ‘n voorreg om hierdie uitsonderlike mens te kon ken – al was dit vir so hopeloos te kort tydjie. Johann, jou menswees, jou vreugde en jou vriendelikheid sal ons almal wat met jou te doene gehad het bybly. Jou geliefdes en vriende is dankbaar vir die vele mooi herinneringe wat hulle van jou kan oorhou. Die groentelasagna wat ons dié week plaas, het Johann voorberei terwyl ek by hom gekuier het twee dae voor hy in die hospitaal opgeneem is.