Van al die geregte in die wêreld is daar sekerlik nie een wat soveel verskillende variasies het as die immergewilde pasta-gereg nie. Of is daar? Nou dat ek daaraan dink, ek dink die slim mense wat die wêreld se resepte- en kookboeke skryf het dalk nog nie heeltemal van Suid-Afrikaanse potjie gehoor nie. Hierdie is nou letterlik 'n gereg waarvan daar sommer in Suid-Afrika al reeds 'n rits "internasionale variasies" bestaan. Elke kultuur het maar sy eie manier van kosmaak en ja, hier is seker nie 'n gereg wat elke dag deur soveel verskillende mense geëet word nie.
Maar pasta kom beslis naby - net soos potjie "kom" pasta ook in eindelose variasies en elke ou maak sy pasta op sy eie "unieke" manier. En wie se pasta kan nou lekkerder wees as daardie geheime resep wat vroulief of jyself sommer 'n paar keer elke maand uit die kop "haal"? Maar mense leer by mekaar en op dié manier word jou "eie" pasta eintlik al hoe beter. Daarom dat die Rotary-mense in vandeesweek se uitgawe hul pastagereg "Plagiaat-pasta" gedoop het. Dit beteken dat hulle tot op hede by voorslag-kokke afgekyk het en 'n hele paar idees en gedagtes ryker geword het.
Pasta
STELLA EN CHRIS SE SPEK EN HOENDER PASTAGEREG
Die vakansie is verbei en dit is tyd om die nuwe jaar te begin. ‘n Nuwe jaar vol uitdagings en ook geleenthede. Veral wanneer dit kom by besonderse kos maak en uit die boks dink.
Soos byvoorbeeld om hoender en spek te meng saam met pasta om ‘n heerlike vinnige gereg vir die hele gesin te maak.
Stella en Chris van Rhyn van die Rustenburg Herald het hierdie week presies hierdie gereg vir die Herald voorbery – ‘n smaaklike ete om die jaar van 2018 af te skop.
Hierdie resep is ‘n wenner veral wanneer hy vir ‘n paar uur of selfs oornag in die yskas gestaan het.
En, gegewe die hitte, kan ons almal doen met ‘n bietjie kouer kos!
SA LASAGNE
Mag ons maar in hierdie aflewering van “Raak die ‘klits’ kwyt” vir die derde keer verwys na “Boeregeregte”, tradisionele happies en lekkernye wat in Suid-Afrika – veral in die platteland – immergewilde gunstelinge geword het en waarsonder ‘n mens se resepteboek en kookkuns ongelukkig net nie volledig is nie. Ons moet toegee dat geregte soos bobotie en lasagne nie volbloed-Suid-Afrikaanse geregte is nie en inderwaarheid ‘n internasionale oorsprong het. Min mense sal egter nie saamstem dat Suid-Afrikaners dit oor dekades heen, indien nie eeue nie, reggekry het om ons eie kleur en karakter aan hierdie disse te verleen en dit as’t “ons eie” gemaak het.
Van die opwindendste dinge van bobotie en lasagne is sekerlik die ongelooflike variasie-moontlikhede wat dit ‘n mens toelaat. Daar is waarskynlik nie twee bobotie- of lasagne-resepte wat dieselfde is nie. Elkeen maak dié dis min of meer maar soos hy/sy voel dit gedoen moet word en soos die res van die gesin dit verkies. Natuurlik speel die dikte van ‘n mens se beursie ook ‘n rol in die manier waarop jy verkies om jou lasagne te maak.
Nietemin – twee goeie vriendinne, Samantha Mendes en Michelle Ferreira span vandeesweek vir ons in die kombuis saam en wys vir ons hoe hulle daarvan hou om lasagne te maak. Hierdie resep is vreeslik maklik, eenvoudig en ekonomies en dit is ongetwyfeld ‘n goeie idée om dit sommer dadelik uit te knip en teen die yskas te plak – die van ons wat eergister (Dinsdag, 1 Maart) vroeg opgestaan het, het seker gevoel dat die dae besig is om vinnig koeler te word. Ja, ons kan ons maar vir ‘n koue winter regmaak, sê die mense wat dink hulle weet:
OUR MAYOR’S “FAVOURITE” PASTA DISH
This week’s “What’s Cooking” in Rustenburg Herald is another surprise for all pasta fans. You probably know that one can be quite creative when it comes to pasta? In addition to the fact that there are so many different variations of pasta - it comes in literally all shapes and sizes - there are different brands, colours and tastes and what you add to your pasta is even more important.
Now that the heat waves (summer?) of 2015 finally seem to be something of the past, it is time to slowly but surely prepare for winter which will be with us quite soon. Pasta fans also know that probably only soup beats pasta in winter (if at all) and that you can feed the entire family for cheap-cheap...
But make no mistake, pasta can be (and often is) an exquisite dish and this one served by Ms Favourite Khunou - wife of our Executive Mayor - will do justice to any occasion. We are sure that we won’t be far off to say that this dish is without a doubt our Mayor’s “Favourite” pasta dish! Oh of course, we almost forgot. Ms Favourite Khunou joined Rustenburg Rotary just over two years ago - for the past four weeks already we are focusing on favourite dishes prepared by our Rotarians, so welcome Madam! If you want to surprise your hubby with a really wonderful pasta dish this winter, you still have plenty of time to experiment and refine the recipe. It’s quite easy though - it goes like this...