Winter is the time of the year for cozy get-togethers - and what is better than a friend in the kitchen when the late afternoon sun calls for a glass of wine and a wonderful dish which could bring a little colour and a lot of taste to the doom and gloom of the winter landscape? The name “Els” should definitely ring a bell that golf has something to do with this dish – this is a Groblerdal Golf Club recipe, says Jenny Henry who partners with Delia Rossi as our master chefs this week. The dish was exceedingly popular at the Groblersdal Golf Club and regularly prepared by Petrus – the chef at the club at the time. For those who have decided on this – you are definitely in for a treat – here goes: Something Els.
MARINDA SE ASPERSIETERT
Marinda Jonker is ‘n kosentrepreneur. Sy verkoop daagliks klaargemaakte etes in Klerksdorp nadat sy besef het mense hunker na gesonde boerekos, maar weens ‘n gejaagde leefstyl kan hulle dit nie self voorberei nie. Sy deel graag haar resep vir ‘n aspersietert.
‘n BESIGE MA SE STAATMAKER
Nicky Kruger is ma van drie seuns, ‘n onderwyseres, ‘n aktiewe sportvrou én sy is boonop ‘n semifinalis vir vanjaar se Mev SA-kompetisie. “Ons is ‘n gesin wat aan die gang is. Ek, my man, Stefan en die seuns se skedules is propvol. Maar etenstyd is gesinstyd. Ek wil egter ook nou nie ure in die kombuis deurbring nie! So, dié gereg wat ek vir lesers voorberei is my staatmaker tunatert, bedien met ‘n vinnige koolslaai. - Nicky gebruik ‘n voedselverwerker om beide die tert én die slaai te berei.
ALL KINDS OF SURPRISES IN OVEN-BAKED PHYLLO PARCEL...
In last week edition of our regular cooking page Pieter Germishuys - Executive Chef of Hedgehogs Nest put up a stunning display when he gracefully prepared a taste three course treat. In the same edition we have shared Pieter’s secret for a dreamy starter and a heavenly dessert - this week you will learn how to prepare an absolutely delightful main course - an oven-baked phyllo parcel filled with goujons of beef fillet, mushrooms, diced peppadew and Feta cheese served on sauteed rosemary potato, steamed asparagus ands finished off with basil and chili oil. Sure sounds like a mouthful doesn’t it?
Ok chefs - here goes...
‘N QUICHE OM OOR HUIS TOE TE SKRYF...
Het jy geweet daar is ‘n pertinente verskil tussen ‘n souttert en ‘n “quiche”? En dit is nogal ‘n groot verskil! Basies gaan dit daaroor dat ‘n soutterd se beslag uit feitlik uitsluitlik ‘n eiermengsel bestaan terwyl jy quiche met ‘n deeg-, room- en kaasmengsel maak. Maar natuurlik is daar ook ooreenkomste tussen quiche en soutterd, naamlik dat jy worsies, fyn vleis of hoender as jy wil,, stukkies groente soos sampioene en ‘n bietjie (of baie kaas) in albei gebruik en die belangrikste natuurlik, dat albei regtig vreeslik lekker is. ‘n Mens raak nie sommer maklik moeg vir soutterd of quiche nie en hier in die hartjie van die winter is dit darem al te lekker om ‘n heerlike vars en warm quiche uit die oond te haal.
Rustenburg Herald se ‘Raak die “klits” kwyt’ het tydens ons jongste uitstappie “platteland” toe by ‘n baie vriendelike klompie dames op Derby gaan kuier. Soos ons gereelde lesers teen hierdie tyd weet, is ons steeds besig met ons reeks oor die Platinstreek van die Vrouelandbou-unie. So kyk gerus uit, oor ‘n paar weke of wat wyk ons uit Brits toe.
By Annemarie van Niekerk - voorsitter van die VLU se Derby-tak het ons sekerlik aan die lekkerste quiche gesmul wat ons in ‘n lang tyd teëgekom het. Annemarie was een van drie dames wat vir ons ‘n paar gunstelinghappies voorberei het en was dit nie ‘n lekker dag nie? Annemarie maak vir ons ‘n Sampioen-, spek- en parmasaanquiche en ‘n mens doen dit so:
STELLA EN CHRIS SE WEENSE SOUTTERTJIES
Ai, dit is seker maar net 'n vrou wat sal verstaan hoe uitdagend dit soms is om vir die kinders kos voor te sit wat jaar in, jaar uit, voedsaam, ekonomies, aantreklik en werklik lekker is. Hoeveel keer het ons nie al in hierdie reeks verbasende vindingrykheid by ons mense gesien nie? Kinders (en grootmense) is mos maar 'n spesie wat gou-gou met 'n ding verveeld raak en as jy jou kom kry, het hulle belangstelling verloor (of dreig om te "staak" - wat laasgenoemde ook al in jou huis beteken...
Ons het by 'n onlangse kook- en kuiersessie by kollegas Stella en Chris van Rhyn geleer hoe om 'n baie maklike, ekonomiese maar moenie 'n fout maak nie - watertand-lekker Weense Souttertjies voor te sit - sommer so in 'n japtrap. En as jy vroulike geselskap aan jou tafel het, sou hulle nogal gehou het van die romantiese aanslag wat Stellla-hulle met die souttertjies gehad het - onthou dit nou vir wanneer jy jou liefie volgende jaar op 'n selfgemaakte Valentynsete wil trakeer. (Moet tog nou net nie die ring in die ding sit nie hoor...?)
Stella en Chris het dieselfde "ete" met selfs nog 'n lekkerder lekkerny afgesluit - ons is geleer hoe om ons eie wafels te maak. Gelukkig was dit nie nodig om ons te leer hoe om dit te geniet nie, maar daaroor gesels ons aanstaande week. In hierdie uitgawe sit ons aan vir die Van Rhyns se Weense Souttertjies - hulle maak dit so....
VLEISPASTEI-VLIEGTUIGIES VIR VAKANSIEKLEUTERS
Nouja, dit is alweer vakansietyd en dit is onvermydelik dat daar soos maar elke vakansie talle verveelde kinderskleuters by die huis rond sit en voortdurend onder ma se voete is. As dit nie met jou kroos die geval is nie - hou goeie moed (sic) - die vakansie het maar skaars begin en soos ons die jongklomp ken sal dit nie te wees voordat hulle uit idees “hardloop” nie. Ma’s soos onderwyseresse en ander mammas wat so gelukkig is om nie te werk nie sal beslis baat by hierdie week se uitgawe van “Raak die klits kwyt” - veral mammas wat al begin wonder het hoe om eendag vir klein Saartjie aan die kombuis en die kookboekies bekend te stel.
Pamela van Schalkwyk van Rustenburg (‘n plaaslike kos-guru as jy dalk nog nie van haar gehoor het nie) het onlangs met ‘n nuwe reeks kosmaaksessies vir kleingoed begin. Goeie nuus is dat hierdie nou werklik ‘n opvoedkundige “speelgroepie” is omdat die kinders sommer van kindsbeen af aan die wonder van kos en die voorbereiding daarvan bekend gestel word. Nog beter nuus is dat jy baie welkom is om jou seuntjie saam te stuur - dit is beslis nie net vir dogtertjies nie. By vandeesweek se sessie was daar amper meer seuns as dogters en die spannetjie het behoorlik gebak en brou.
Pamela het die jongspan geleer hoe om vleispasteitjie-vliegtuigies te maak. Vir die mammas wie se kroos daar was, het dit uiteraard ‘n geldjie gekos. Jy kan dit GRATIS by die huis doen deur hierdie eenvoudige resep en metode te volg.
SPINASIE & FETTA QUICHE
Vir die volgende twee weke kuier ons by Alet Stanford van Buffelspoort Eco Park wat in die hele Rustenburg-omgewing baie bekend is vir haar “ontroosbare” lekker Spinasie & Feta Quiche. Hierdie is ‘n goeie voorbeeld van een van daardie smaaklike, maklike en uiters bekostigbare geregte wat in ‘n japtrap gemaak kan word as jy weet die familie of vriende kom kuier en jy wil graag ietsie voorberei wat ietwat van ‘n verrassing is, maar ook maklik om te maak sodat jy nie die hele tyd in die kombuis hoef te staan nie. Natuurlik moet dit ook baie vullend wees sodat jy nie ‘n klein rukkie weer hoef te sien dat die gaste oor hul magies vryf nie.
By Alet was ons regtig baie gelukkig dat ons behoorlik kon wegval aan dié Quiche maar ook bederf is met ‘n lekker nagereg waaroor ons volgende week gesels. Alet maak haar Spinasie & Feta Quiche soos volg:
SONSKYNTERTJIES VIR 'N DOWWE KOL OP DIE MAAG
Die tertjies wat ons in vandeesweek vir ons mense "opdis" kom as't ware eintlik net 'n rapsie te laat. Dink net hoe lekker dit sou wees om so uit die diepkant van die leunstoel voor die TV tydens die baie opwindende rugbywedstryde in die wêreldbeker-rugbytoernooi vir vroulief te roep om tog net vir 'n bietjie "sonskyn te sorg" en behaaglik nog 'n bietjie dieper agteroor te lê.
Die sonskyn waarvan ons praat is die naam van ons eetgoedjies - Juanita du Plessis (nee, nie die sangeres nie - die mooie!) en haar span by Tresé Haarsalon in Krugerstraat (Lea Engelbrecht, Marlene Coetzee en Monique Becker) maak vir ons al te lekker en maklike sonskyntertjies wat maar skaars vyf minute neem om voor te berei en binne 30 minute nadat dit in die oond gedruk is, kan jy maar opskep...
Jy benodig die volgende bestanddele (hierdie resep is genoeg vir vier persone)
PEERTERTJIES MET CRÈME PATISSERIE
Vir almal wat tot baie onlangs Dinsdae-aande voor die TV vasgenael gesit het om te kyk hoe Rustenburg se jongste ambassadeur (Thys Hattingh) op MasterChef SA vaar en of hy dan werklik gaan wen, is dit seker nie nou meer nuus nie dat Thys dit tot by 8ste in die reeks gevorder het en toe tot ons reuse teleurstelling uitgeval het.
Niemand sal egter seker verskil dat Thys merkwaardig presteer het en sonder twyfel die Platinastad se naam hoog gehou het nie. Die meeste van Thys se verpligtinge na die MasterChef-reeks is nou afgehandel en ons het Thys met groter vrymoedigheid genader om vir ons een van sy gunstelinghappies te maak – ons het die voorreg gehad om self hieraan te smul en nee, ons gaan nie die kat uit mou laat nie – (al is dit hond-lekker!) – probeer Thys se “tertjies” gerus self en jy sal verbaas wees… Die tertjies is maklik en vinnig en sal jou in ‘n oogwink na ‘n bobaaskok laat lyk!
MENGELMOES FRITATAS EN ‘N PIKANTE MARMALADE VIR VINNIGE HAPPIES
Natasha van Stade is ‘n Rustenburgse prokureur en mamma wat weet hoe om die leë kolletjies op die maag op ‘n heerlike manier vol te maak. Natasha trakteer ons vandeesweek op twee heerlike bederfies wat sy sommer in ‘n japtrap by die huis maak. Veral met haar tuisgemaakte marmalade sal rugby op tv (of enige ander program) nooit weer dieselfde wees nie. Dan is daar ook ‘n maklike resep vir verraderlik-lekker fritatas. Rustenburg Herald se kookspan het gekyk hoe sy dit maak.
MAKLIKE SOUTTERT IS GOUD WERD
Daar is seker nie maklik ‘n meer veelsydige gereg in die hele wêreld as souttert nie – dis natuurlik nou as jy darem nie só honger is dat ‘n eenvoudige toebroodjie met een of ander (of baie) vulsel die ding sal moet doen nie.
Maar ‘n mens moet dadelik byvoeg, op ‘n goeie dag, winter of somer, reën of sonskyn, as ‘n mens ‘n bietjie moeite doen kan jy lekkerder smul aan ‘n souttert as omtrent enigiets anders waaraan ‘n mens vinnig kan dink.
Natuurlik kom die “tradisionele” souttert ook in honderde variasies. So, moet nie vra watter een ons vandag maak nie, die oulike twee Smith-sussies van GML Models – Miané en Michelle Smith - maak vandag vir ons hierdie een: