Tambuti Kombuis – Rustenburg – Wanneer weet jy dat jy nou ‘n deftige bord kos voor jou het? Wanneer die garnering uit meer as ‘n tamatietjie en ‘n verwese stukkie blaarslaai bestaan. Maar jy kan élke gereg laat lyk asof dit onder die hande van ‘n vooraanstaande sjef deurgeloop het! Jy sal ook baie verbaas wees om te ontdek dat dit baie makliker is as wat jy verwag het.
Sjef Johann Ludick van Under the Cherry Blossom in Safarituine wys vir ons dié week stap-vir-stap hoe om Koraalkant (Coral Tuile) te maak.
PAM SORG VIR ‘N KERSFEES-FEES
Nouja, kyk net waar trek die jaar en vir die meeste van julle is die jaarlikse kersete seker al iets van die verlede en is dit nog net “Stompie en Oortjies” wat weglê aan al die lekker beentjies? Wel - as die groot “dag” eintlik vanaand of later in die week is, het jy as “Kersmoeder” nog tyd om hierdie spoggerige kersete van Pam van Rensburg - Presidente van die VLU se Platina-streek - voor te sit. Pam het ingestem om vir ons ‘n feestelike kersete voor te berei en sy het self die aand met ‘n tafel vol gaste gesit wat tot laataand oor die vreugdes van kersfees gesels en gekuier het.
Nou kyk - Pam is nie ‘n vrou wat doekies omdraai nie - as sy “kook” - dan kook sy en sy het hier vir ons ‘n vyf/sesgang-maaltyd voorgesit wat tot jou skoonma se mond sal laat water. Ons behandel hier slegs Pam se Stokvisvoorgereg, die Turcaden-skywe as hoofgereg, heerlike aartappelkoekies en baie interessante en oorspronklike groenbone-nessies vir ‘n bietjie ekstra kleur op jou kerstafel. Pam maak dit alles so:
‘N BOSVELD-POEDING VIR KERSFEES
Wel mense, die jaar is op sy rug en vandag oor presies ‘n week is dit tyd vir Kersvader om sy swaar sak oor sy skouer te gooi en kinderharte regoor die wêreld te verbly. As jy en jou familie vanjaar moontlik die takbokke en slee in die stad gaan misloop en tussen die wildsbokke in die bosveld gaan ontspan, is hier net die regte Kersfeespoeding vir bosveldaande om die kampvuur. Dit is nou as die maaltye daar rondom die vuur nie meestal uit vleis, vleis en vleis bestaan nie. Gelukkig is daar darem altyd ‘n klompie vroue wat sal toesien dat die manne hulle nie aan die bosveldsteaks vergryp nie.
Vandeesweek se Bosveldpoeding kom van Lezané van den Berg en dit is ‘n maklik een wat jy sommer so vinnig op die vuur aanslaan terwyl die koffiewater al kook. Baie gepas vir dié tipe vakansie, is die poeding hoegenaamd nie ingewikkeld nie en jy het skaars meer as ‘n blikkie ingelegte perskes, ‘n stukkie lekker sjokolade en ‘n pakkie lekkergoed nodig. Lezané maak haar bosveldpoeding soos volg:
DIE NOSTALGIE VAN KERSFEESKOS
Baie van ons se herinneringe aan kersfees is in die kos wat op die tafel was, geanker. My kersfees-onthou is van snikhete karoodae met yskoue waatlemoen, regte-egte tuisgemaakte gemmerbier, koue skaapboudsnye en gestolde wortelslaai. Buite op die stoep was tafels mooi gedek en op die gras het ons kinders deur die spreier gehardloop en mekaar met waatlemoenskille gesmeer. Daar was baie gelag en gesels en gespeel en die geskenke onder die boom was bykans ‘n bysaak – die kuier saam met ooms en tannies en broers en susters was die hoofdoel van Desember. Deesdae is dinge nie meer so ongekompliseerd nie. Daar is soveel vereistes en verwagtinge dat die feesgety ‘n amperse mynveld geword het. Maar met dié week se kook deur Hedgehog’s Nest se Sjef Pieter Germishuys bring ons ‘n tikkie van kersfees soos dit móét wees terug – met lekker kos wat saamwees ‘n fees sal maak. In die meegaande video verduidelik Sjef Pieter hoe al die geregte wat op die bladsy vertoon word, voorberei word. Ons deel egter hier die resep vir die heerlike ‘ Coronation’-hoender, soos gemaak deur Hedgehog’s Nest Culinary Institute eerstejaarstudent, Marnus van Dyk.
HEERLIKE, PRETTIGE “DIEREKOS” BY DUIMPIE DEN
Wel, dit is September en die lente is hier - dit is moeilik om te glo dat die winter vanjaar so kort was, maar hier in Rustenburg is ons mos nie ondankbaar nie? Vandeesweek bied ons in die “Raak die ‘klits’ kwyt” iets soos ‘n kinderreseppie wat uitstekend werk vir veral kinderpartytjies en met die warmer maande wat nou aangebreek het, kan ‘n mens dié soort partytjie sommer buite in die tuin aanbied sodat die kleingoed nie jou huis bemors nie.
Die idee kom van juffrou Retha Nel van Duimpie Den Kleuterskool - Retha en haar spannetjies is al goed bekend vir die eetbare diertjies wat met bak-en-brou-dae opgedis word. So ontwikkel die kleingoed van kleins af ‘n gevoel vir kosmaak, die verjaarsdagmaatjies het ‘n klomp pret terwyl hulle op ‘n “konstruktiewe” manier besig gehou word en terselfdertyd maak die maatjies boonop elkeen hul eie kos!
Vir ons “kooksessie” het Retha die maatjies in vier groepies gedeel - jy kan ook so maak met die kleuterpartytjie - byvoorbeeld die Groen groep (ystervarkies), Blou groep (eendjies), Rooi groep (worshondjies) en Geel groep (skoenlappertjies).
Die dierekossies maak jy soos volg: