As die ma van twee woelige jong dogters – en as kleuterskoolonderwysers met nóg ‘n paar hande-vol peuters en kleuters – kan Anica Thomas nie anders as om ‘n voorslag in die kombuis te wees nie. Met haar hande wat fluks besig is om te kap, meet en roer, is al wat by haar besige hande kan by-bly haar mond wat land-en-sand saamgesels.
Anica sê sy het nog maar altyd ‘n liefde vir kosmaak – dit het in haar ouerhuis begin het toe sy as jong dogter sommer gereeld aangesê is om solank die “potte aan die kook” te kry vir aandete. Sy het gou besef dat sy ‘n natuurlike liefde het daarvoor om in die kombuis te woeker en werskaf - en dat die persoon wat die kos maak by enige partytjie, geselligheid of byeenkoms altyd almal se gunsteling-mens is.
Anica het dus op ‘n dag besluit om te begin eskperimenteer met resepte – en die res is geskiedenis! Kom kuier gerus saam met Rustenburg Herald in haar kombuis hierdie week – waar Anica haar weergawe van soet-en-suur varkbredie gemaak het.
FOR VARK STEAKS, MAAR DIS LEKKER!
Rustenburg Herald se Tambutikombuis het ‘n reputasie dat hier geregte opgetower word wat enige ete in ‘n ‘happening’ laat verander. En dié week s’n is geen uitsondering nie. Michelle van Dyk en haar seun, Marnus, is die twee voor die kospotte en hulle berei ‘n maaltyd voor wat jou mond gaan laat water. Die bestanddele is eenvoudig – ‘n paar goeie vriende, ‘n gesellige kombuis, ‘n drinkdingetjie van jou keuse en lekker kuier, en siedaar, kos is op die tafel! Michelle en Marnus maak vir ons ‘n maklike, maar smaaklike vark-en-aartappelgereg.
Varksteakgereg
Bestanddele:
8 medium Aartapels, geskil en gerasper
VARKLIES OP DIE FANCY MANIER
Anne Botha is ‘n professionele rekenmeester wat sê sy leef om te eet. Sy lees kookboeke, reis agter eetplekke aan en doen kookkursusse regoor die wêreld. Sy is versot op klassieke musiek en Pavarotti is volgens haar die grootste tenoor van alle tye. Sy is ‘n Rotariër in hart en siel. Vir haar is kosmaak ‘n stokperdjie, want kos is soos die mode - altyd anders, altyd nuwe uitdagings. Hierdie is ‘n dis wat in die outyd vir die gesin gemaak is as daar niks anders meer oor was nie en vandag word dit in ‘”fancy”restaurante opgedis.
“LANDDROSKOS”
Nouja, die tyd om die braaivure te stook en te midde van soel somerdae (of aande) saam met vriende in die lapa te ontspan is vinnig besig om onder ons “uit te hardloop” soos die jongmense sê. Vir diegene wat nou al byna die hele somer met die idee in die agterkop loop om so-ens-so vir daardie lank-beloofde “braai” te nooi, is hierdie nou net die geleentheid waarvoor u gewag het.
Wie hou nie van ‘n eisbein wat lekker lekker krakerig en bros maar sappig “gebraai” is nie? Nee kyk, dit is nie maklik om ‘n smaaklike eisbein te klop nie en boonop is dit ‘n gereg wat vir ‘n verandering nie op die konvensionele braaivuur gaargemaak word nie – dus sal die winter jou nie met jou braaitang om die enkels vang nie.
So kort voor die winter van 2011 ons vanjaar tref het ons span van “Raak die ‘klits’ kwyt” by Landdros Restaurant en Gastehuis (in Landdrosstraat natuurlik) aangesit vir ‘n smaaksensasie waarvoor ons om die waarheid te sê nie heeltemal voorbereid was nie. Hier word ‘n man se asem byna weggeslaan met die heel eerste happie van ‘n werklik voortreflike eisbein – loshande die beste wat tot dusver geproe het – met respekte gesê aan alle ander restaurante en braaimeesters wat hul uitgee as kundiges by die braaivuur.
GERMAN FARE AT THE FOOT OF THE MAGALIESBERG
AGRI-PULSE - NOORDWES - MAGALIES - In the Brauhaus am Damm kitchen a Scotsman is Master of the Pots.
Ciaran McCarthy spents his time in the kitchen perfecting traditional rich, hearty German fare. Ciaran’s eisbein has become famous with patrons. Here he shares his recipe for eisbein and pretzels
Making magic...
Eisbein - Ingredients:
• 1 cured and smoked shank/hock of pork
• 1 onion quartered
• 1 carrot roughly chopped
• 1 bay leaf
• 1 litre of Brauhaus am Damm Farmers Beer