20
Mon, May

Met die rugby van die afgelope naweek ‘n volwaardighede weskus/ooskus-afêre kon ons nie die versoeking weerstaan om te wonder wanneer laas ons ‘n lekker vars snoek op die kole gebraai het nie. Oor die afgelope naweek was snoek en patats ongetwyfeld die inding in die Kaap en in Natal het die manne sekerlik die seekos en kerrie laat les opsê - dit nou saam met al die ander goedjies wat met feesvieringe gepaard gaan natuurlik... Ons hoop dus jou span was aan die wenkant en met die wete dat die Curriebeker vanjaar êrens langs die kus slaap, lig ons ons glasies hoog op die wenspan! Maar terug na die snoekstorie... 
Theo Groenewald is iemand wat sy snoek ken - as boorling van die Oos-Kaap (Port-Elizabeth) het Theo van kindsbeen af geleer hoe ‘n snoek gebraai moet word. Daar is letterlik so baie gewoontes, geheime en resepte vir snoekbraai as hengelstories - Theo het vir ons gewys (en laat proe) hoe hy geleer het om snoek te braai. 
Nog voor jy vuurmaak en die wyntjie skink, moet jy eers seker maak van jou bestanddele en jou snoekie se marinade-sousie... Theo glo onverbiddellik aan sy knoffel en atjar-kombinasie met ‘n tikkie suurlemoensap en ‘n paar kruie. Sy bestanddele lyk so:

Read more …DIS SNOEKTYD...IN DIE KAAP!

Mari Nagel is lief vir tuinmaak, bak en brou en voorsien ‘n paar koffiewinkels in Klerksdorp van heerlike tuisgebak. Dié tuna roulade is indrukwekkend op die koffietafel en baie maklik om self te maak - boonop met bestanddele wat jy gewoonlik in die koskas het.

Read more …TUNA ROULADE

Johan Gerber se Bombay Sardyn blatjang was ‘n grendeltyd-koseksperiment wat heerlik uitgedraai het. Met ‘n blikkie sardientjies tower hy ‘n gastronomiese simfonie van smake op. Die verskillende soet-en-sout smake verweef met die geure van masala en koljander proe heerlik. Probeer gerus.

Read more …BOMBAY SARDYN BLATJANG

Rheinholdt Kade is a foodie who brings German and Itialian food to Klerksdorp. he co-owns Roast where locals can experience a touch of Europe. The Italian mussels are very easy to make and served with a good bread,  you will not want to stop eating. 

Read more …ITALIAN MUSSELS

Cindy Botha is one of the top caterers in Klerksdorp. She is well-known for exquisite food, well-prepared, beautifully presented and has a long list of corporate clients. She is a married mom of a teenager and treats them regularly with home-cooked meals. Her mom taught her the way around the kitchen and one of her favourite meals is a traditional Sunday lunch.

Read more …MUSSEL POT

Mona Beukes is bekend as die Dance Mouse juffrou in Klerksdorp en het soms te veel balle wat sy in die lug moet hou. Sy is gek oor kinders en hou daarvan om ‘n verskil in die kleingoed se lewe te maak. Sy geniet haar kos met ‘n byt en dink die masala saam met die garnale word goed gekomplimenteer deur die mango.

Read more …MASALA GARNALE MET MANGO EN AVO

Well well, it’s that time of the year and recipes for Christmas dinner or treats in the form of cakes, puddings or starters are on everyone’s lips. For those people who regularly enjoy fish but who didn’t budget for something as extravagant as crayfish, we have a recipe for a wonderful mock crayfish starter which is easy on the wallet and easy to make. Our host this week is Lesego Sedumedi of the Rustenburg Cooking Academy. During the past number of weeks you might have noticed students of the Rustenburg Cooking Academy featuring in our “What’s Cooking?” articles. If you or your children are interested in a career in the dining or accommodation industry, don’t hesitate to give the Rustenburg Cooking Academy a call on 071 214 3557 or email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read more …MOCK CRAYFISH STARTER

Nog net 'n bietjie meer as 'n week voordat Vantage Point se World Food Festival by die gemeente skaars 2 kilometer vanaf die Waterfall Mall op 26 Mei vanaf 17:30 aangebied word. Ons is nou al die afgelope vier weke besig met 'n kort reeksie oor internasionale geregte, happies, lekkernye en wat ook al wat onder meer by die WFF op die spyskaart gaan wees. Geregte en lekkernye soos hierdie het verlede jaar 'n stormloop veroorsaak toe Rustenburgers die tafels in minder as twee ure gestroop het en laatkommers teleurgesteld moes huis toe gaan. Vanjaar is dit sekerlik nie nodig om voornemende gaste te waarsku om sommer lekker vroeg te kom en soos verlede jaar die inkopiemandjies saam te bring nie.
'n Internasionale lekkerny wat die laaste paar jaar ook in Suid-Afrika besig is om groot veld te wen - is sushi - het jy geweet hoe heerlik en gesond sushi is? Hannes van Heerden en sy span van Food Lovers Market in Rustenburg se "Sushi Bar" gaan een van talle "formele" restaurante/voedselverspreiders wees wat 'n stalletjie by die WFF gaan beman en gaan ongetwyfeld 'n groot slag slaan. Sushi is nie die heel maklikste happie om self te probeer nie, maar as jy 'n bietjie kunstenaarsbloed en aanvoeling in jou are het, gaan jy dalk 'n paar randjies bespaar. As jy dus nie aanstaande Vrydag by Vantage Point se World Food Festival kan inloer nie, kan jy dalk dié oulike resep van Food Lovers Market tuis probeer. Hier's 'n maklike resep om California Rolls te maak...

Read more …VANTAGE POINT KRY JAPANNESE BAADJIE...

Sjoe – dit is nou omtrent ‘n “mondvol”… Om van die Suid-Afrikaanse boeregemeenskap te verwag om opgewonde te raak oor ‘n “volksvreemde” dis soos sushi, is seker omtrent dieselfde ding as om vir ‘n dieselwerktuigkundige te vra of hy al die jongste rekenaartegnologie op die proef gestel het en watter “slimfoon-apps” (toepassings) vir hom die gerieflikste is. Maar ja, ons weet ook dat ‘n mens nie alle skape in die kraal onder dieselfde kam moet skeer nie, daarom dat ons meen daar sal tog mense in ons streek is wat hierdie verfrissende variasie op die proef sal stel. En ja, moenie glo nie – hierdie “boere-sushi” is werklik heerlik – kos-ghoeroe en prinsipaal van die Hedgehog’s Nest Culinary Institute in Rustenburg – sjef Pieter Gemishuys, het ons vir ‘n baie aangename sushi-verrassing genooi en het ons, ons hande laat saamslaan!

Maar voor ons by die boere-sushi kom – eers ‘n behoorlik bekendstelling aan sjef Pieter Germishuys en die Hedgehog’s Nest Culinary Institute. Hedgehog’s Nest Culinary Institute bied ‘n 3-jaar voltydse kursus program aan wat internasionaal erken en by die befaamde City & Guilds of Londen geakkrediteer is. Die HCI neem slegs 9 studente per jaar in om sodoende te fokus op absolute kwaliteit-opleiding – wanneer ‘n sjef na sy opleiding hier uitstap, kan hy letterlik by enige gasvryheidsinstansie wêreldwyd in die kombuis instap en met onderskeiding van homself rekenskap gee. Ons verskaf graag die kontakbesonderhede onderaan hierdie bladsy – as jou kind/jy talent in die kombuis toon en nog nie finaal oor ‘n studierigting besluit het nie, moet dan nie verder sloer nie – onthou – ruimte is uiters beperk! Mense regoor die wêreld is gek na sushi. Vir ons Suid-Afrikaanse smaak is die rou salm vir sommiges ‘n bietjie raar. Daarom dat Pieter met sy vindingrykheid in die kombuis met hierdie wonderlike, eenvoudige resep vorendag gekom het.

Read more …MOEG GEBRAAI – WAT VAN ‘N LEKKER “BOERE-SUSHI”?

Die reisigers onder ons se vlerke is nou al vir sowat 18 maande geknip. Maar daar is ook dié vir wie ‘n Mediterreense vakansie net ‘n droom is – en dalk sal bly.
Dit beteken nie dat jy nie wel ‘n stukkie Provinsiaalse lekkerte in jou eie kombuis kan skep nie. Die bobaas-sjef, Johann Ludick, eienaar van die bekroonde restaurant, Under the Cherry Blossom, gaan ons dié week wys hoe om ‘n egte bouillabaisse voor te berei.
Under the Cherry Blossom, in Frangipanistraat 42, Safarituine is pas bekroon as die ‘Best Fine Dining Experience North West’ deur die African Excellence Awards. Die restaurant spesialiseer in uitmuntendheid en beloof jou keer op keer ‘n eetervaring wat selfs die kieskeurigste smulpaap gelukkig sal hou.
Soos wat Johann se bouillabaisse tereg bewys. Bouillabaisse, ‘n gekompliseerde vissop, word beskou as een van die uitstal-items van Frans-Provinsiaalse cuisine. Alhoewel daar ‘n horde resepte vir die gereg in omloop is, word die resep wat in 1980 deur meester-sjefs in Marseille, Frankryk, bekragtig is, as die Ware Jakob beskou. Dit is dié resep wat Johann vandag met lesers deel.

Read more …BRILJANTE BOUILLABAISSE

Hier in die Rustenburg-wêreld is die meeste van ons seker maar opregte karnivore as dit by ons gunstelingkos kom. Maar moenie ‘n fout maak nie, daar is ook baie van ons mense wat daarvan hou om elke af en toe ‘n lekker seekosgereg te maak. Ek onthou toe ek die eerste keer hier in die “ou Transvaal” ‘n regte seekospotjie geëet het – my oë het amper omgedop.
Gelukkig was dit nie die laaste keer nie. Tydens HTS Rustenburg se onlangse potjiekosdag het niemand anders nie as me Yvonne Bester – die skoolhoof, ‘n asemrowende seekospotjie aangeslaan en soos ek sê – behoorlik die asems weggeslaan. Ek wens heimlik ek kon so ‘n potjie maak…

Read more …YVONNE-SE-SEEKOSPOT

Not everyone will agree and oblige with the “hot” side of things but there’s no denying that at its best, Portuguese cooking is extremely good. This week we have a special surprise - allow us to introduce Ms Fátima Cabral, mother of the very well-known “Fabio” of Mike’s Kitchen Rustenburg. We have asked Fátima to treat us to a typical Portuguese dish and her choice was Bacalhau á Gomes de Sá - or in English - Portuguese Salted Cod Casserole... Before you turn the page over - there’s no need to worry - this is not hot at all!
Fátima prepares this wonderful dish as follows:

Ingredients: 
1 kg cod fish;
1 kg large potatoes;
6 large onions;
6 eggs;
100 ml olive oil (preferably Gallo);
8 black olives;
parsley to taste;
Garlic to taste;
Pinch of salt.

Read more …A PICK OF PORTUGUESE
Page 2 of 2