Jakkie Hees is ‘n bemarker by Klerksdorp Rekord en as sy saans by die huiskom is sy nie lus vir kos met fieterjasies nie. As sy wel die dag lus het om kos te maak, trek sy haar resepteboeke nader. Hierdie bunny chow is net die regte gereg vir ‘n Vrydagaand.
KIP-KIP HOENDERGEREG
Marius Koenig is bekend vir sy betrokkenheid in die gemeenskap as weldoener en sportafrigter. Alhoewel hy gesetel was in ‘n beroep binne die mynwese, lê sport vir gestremdes hom baie na aan die hart. Hy was president van Klerksdorp se Rotariërs in 2018 en woon op dieselfde perseel as sy kinders en kleinkinders waar hy graag agter die kospotte inspring as dit tyd is vir aandete.
KERRIEHOENDER
Milana Burger is ‘n spysenier wat min bekendstelling in Klerksdorp nodig het. Haar gebak is legendaries, sy kan heerlike kookkos voorsit en al spandeer sy ure op haar voete voor die stoof, het sy altyd tyd vir ‘n vinnige geselsie. Haar hoenderkerrie-resep is ‘n gereg met baie geure en smaak, en maklik om self te maak.
SESAME HOENDER EN FETA KOESKOES
Hanré du Toit hou van eksperimenteer met kos en het as student in Potchefstroom veral sy ma se Thai groen kerrie op reënerige dae gemis. Sy ma het hom leer kosmaak sodat hy nie net van mikrogolf noodles en soppakkies in sy studentedae leef nie. Hy hou van Meditereense smake en geure in sy kos.
ASPERSIE-HOENDER
Bestanddele
• 1 Heel gaar hoender
• 1 Ui fyn gekap
• 1 Koppie gekapte sampioene
• 1 Blik slaai aspersies
• 4 Eetlepels meel
• 2 Koppies hoenderaftreksel
HOENDERPASTEI
Marinda du Plessis se hande staan vir niks verkeerd nie. Sy het vir langer as 20 jaar by Klerksdorp Rekord gewerk en die personeel gereeld met haar heerlike gebak verras. Sy hou van tuinmaak, naaldwerk en is ‘n ywerige doen-dit-selfer. Haar resepte is vinnig, maklik en flatervry.
HOENDERFILLETSLAAI
Maklik, gesond en vullend. Só beskryf Emsie Jansen van Rensburg hierdie maklike hoenderslaai wat sy graag vir middagete voorberei. Emsie het lank in Klerksdorp gewoon, maar is nou ‘n Pretorianer waar sy in bemarking werk.
HEILSAME HOENDERBURGERS IN ‘N JAPTRAP…
Nouja, die eerste ding wat ons boere- en plaasgemeenskappe vir ons sal vra as ons vir hulle ‘n resep vir ‘n heerlike hoenderburger aanbied, is seker: “het julle nie geweet ons is vleismense nie?” Met ander woorde braaivleis, pap en sonkyn (en rugby) of hoe? Maar goed dan - spesiaal vir diegene wat hierdie tyd van die maand al lus het vir ‘n ietsie anders as wat gewoonlik op die oop vuur gemaak word. Kollega Bennitt Bartl en vroulief Heilet spog lankal hier by ons oor hulle lekker hoenderburgers - so hier’s ‘n maklike en lekker reseppie vir daardie “einde-van-die-maand”-naweke.
Bestanddele:
1 pakkie hoenderborsies
60ml olie
125ml BBQ-sous
HEERLIK TRADISIONEEL
AgriPulse-Vryburg – Die maand het AgriPulse gaan inloer by sjef en kookkunskenner Petie Pretorius, en dié wys hy hoe om stylvol met tradisionele disse te onthaal. Petie wat sy ondervinding opgedoen het deur opleiding in Engeland te ontvang en ook deur groot dele van Europa en Amerika te toer, is deesdae die algemene bestuurder by `n gewilde lodge in Vryburg en doen ook spyseniering saam met beste vriendin, Carien Mari Brink wat kos so goed soos hy verstaan. Volgens hom werk hul heeltyd met kos, blomme en dekor om altyd daardie ‘iets anders’ te kan voorsit.
“Ek glo - dek die tafel mooi, maak lekker kos, drink jou beste wyn, trek jouself mooi aan en geniet dit saam met jou hartsmense - want ons lewe net een keer,” voeg hy by. Hy vertel dat hy sy liefde vir kos verseker van my ma af gekry het.
BUTTER CHICKEN WITH SOME ZING
You will find Leandri Day more behind the microphone than in the kitchen, but she loves preparing this spicy butter chicken. She likes her food with a lot of zing and you will always find curry in her pantry. She launched her music career as Bonnie Jackson and get a lot of airplay on the radio. She is from Klerksdorp.
HOENDERBOBOTIE
Deur Stephané Fourie
Hierdie is 'n diabeet-vriendelike resep
• Ek vervang mayonaisse met lae-vet ongegeurde yoghurt, appelkooskonfyt met diabetiese konfyt, volroom melk met afgeroomde melk vir 'n gesonder resep. Ek hou ook van growwe swartpeper, vars gemaal en laat die room heel weg. Die room is vir die eiervlamengsel bo-op die bobotie en daarvoor verdun ek net die eiers met bietjie afgeroomde melk. Sultanas is vir my 'n moet, maar mense hou nie altyd van rosyne in kos nie, dan vervang ek dit met blatjang.
SMUL-LEKKER ROERBRAAI
AgriPulse-Vryburg - “Voorkoms en geure speel `n groot rol, veral in die Deli-wêreld.
Mense stap daagliks by die deli verby, op soek na iets vir middagete, soms heel onwetend waarvoor hul eintlik lus is om te eet. Disse moet vir hulself praat. Die aanloklikste en kleurvolste disse is gewoonlik dié gewildste.”
Aan die woord is Vryburg-inwoner en Deli-toesighouer by Pick `n Pay Vryburg, Albert van der Merwe wat die maand `n heerlike Hoenderroerbraai vir AgriPulse voorberei.
Dié kosfanatikus vertel beskeie oor sy reis deur die land waar hy emmers vol kennis en ondervinding opgedoen het oor hoe om heerlike geregte voor te berei en te bedien.
Albert was voorheen ook `n voedsel kontroleerder by `n nasionale voedsel en klere kettinggroep in Jeffreysbaai.
Sy hart het egter terug verlang na die platteland en so het hy in Vryburg op geëindig, waar hy tans werk.
“Jy moet jou werk geniet, en ek geniet dit hier. Daar is konstant iets wat gemaak kan word. Iets nuut wat jy kan uittoets. Wat dit vir my so spesiaal maak is die feit dat ek heeltemal van die tyd vergeet. Die is `n plek waar ek myself kan uitleef en geniet, as ek weer kyk was dit al lankal tyd om huis toe te gaan,” vertel hy.
Sy raad aan ander kosliefhebbers is om altyd jou instinkte te volg en dit nooit te beperk deur na ander se metodes te luister nie.