20
Mon, May

AgriPulse-Tosca - Met die Paasnaweek wat agter die rug is en die rits vakansie dae wat nog voorlê is vingerhappies die ideale dis om vir jou gaste voor te sit.Die maand wys Casper Kriel (22) vir lesers hoe om die perfekte gekrummelde sampioene te maak. Casper wat in die Molopo groot geword het, hou homself deesdae haarstilis in Potchefstroom en geniet die kombuis in sy vrye tyd.Hy het sy passie vir kosmaak ontdek op `n 8-jarigeouderdom en vind dit as die mees terapeutiese ding om te doen. Omdat hy in `n klein dorpie groot geword het, vertel Casper moes hy leer om klaar te kom met wat in die huis is. Dus beskryf hy sy kookstyl as maklik, vinnig, goedkoop en lekker. “Ek wil graag ander mense inspireer om hul eie twis by resepte te voeg sodat hul dit ook ten volle kan geniet,” sluit hy af.Gaan kyk gerus na die wat Casper gemaak het by http://bit.ly/sampioene.

Read more …GEKRUMMELDE SAMPIOENE

Agri-Pulse – Rustenburg – Who doesn’t like potato?  They are so versatile, and prepared correctly, they are fit for a king. Potato wedges have always been a crowd pleaser – but they can be tricky to make. You do not want them pale and mushy; you want them golden brown, crispy and bursting with flavour. Here is a great recipe to try out:

Potato Wedges
Ingredients:
8-10 medium sized potatoes
Salt
Olive oil
Garlic  (But you may leave it out if you prefer and substitute with Rosemary)
7,5ml Baking soda

Method:
Pre-heat oven to 180° C.
Rinse the potatoes and chop into quarters.

Read more …PERFECT POTATO WEDGES

When South Africans come together for a braai, there's usually a host of side-dishes that compliment the menu and more often than not, you will find that some of these side-dishes are way better than the main course on the menu. Traditionally a braai is complimented by pap (especially in the Western Cape) toasted sandwiches and a host of salads such as potato or rice salad. Some folks prefer freshly-baked bread and others enjoy the ever popular chips.
In this week's edition of our weekly "cook" the second batch of Mrs Rustenburg finalists in this year's Mrs Rustenburg competition, comes up with a simple but very tasty beans, cucumber & chakalaka which is enjoyed with ordinary pap.
In is interesting to note that the somewhat hot chakalaka really compliments the taste and flavour of your meat - a surprisingly good combination! 

Read more …YES, IT'S A BRAAI WITH SOMETHING HOT ON THE SIDE!

Die tradisionele tamatie-en-uiesous is waar die Rustenburg Herald hierdie week sy “Seshabo” reseptereeks weer optel na ‘n kort pouse en dit is hierdie ou legende (amper die “Golden Oldie” van die pap-en-sous familie) wat nou in die kollig is. Die tamatie-en-uiesous is sekerlik die eerste ding waaraan meeste mense dink wanneer daar van pap gepraat word. Dit is ‘n staatmaker by elke braai en min mense sien uit na lekker pape en wors sonder hierdie wonderlike sousie. Hierdie week is dit Rebecca Nhlapo se beurt om haar tamatie-en-uiesous-resep met ons te deel en dit is werklik iets besonders – of dit nou by Saterdag se rugby-braai is of selfs op ‘n weeksaand wanneer die gedagte van droë pap die koppe laat laag hang.  

Read more …TAMATIESOUS - DIE ‘KLASSIEKE SESHABO’

Net waar 'n mens deesdae ry, sien jy stalletjies met mangoverkopers langs die pad - maak amper nie saak waarheen jy ry nie...
So ja, die mangotyd is in volle swang en benewens die heerlike smaak van vars mangos, is daar 'n "lekkerny" wat 'n mens met mangos maak wat beter is as omtrent enigiets van sy soort - ja, mangoblatjang!
Lana Theron het onlangs vir ons 'n paar botteltjies mangoblatjang gestuur en ons hier het omtrent ons vingers afgelek. Op 'n broodjie, saam met 'n vleisie, pasta, 'n lekker potjie wat wat ook al - daar's nie 'n dis of happie op Moeder Aarde wat nie beter smaak met 'n lepeltjie geurige blatjang nie -
so hoekom nie jou eie maak en jou "kook- of bakkuns" oor die algemeen 'n stewige hupstoot gee nie.
Die kinders (en pa) sal baie bly wees en in die proses sal jy waarskynlik 'n geldjie spaar, om van lekker eet nie te praat nie.

Goed ons weet, die bestanddele gaan jou 'n paar randjies uit die sak jaag, maar glo ons, jy en jou gaste gaan aan jou mangoblatjang smul lank nadat jy reeds 'n nuwe begroting opgestel het.
Lana se mangoblatjang word soos volg gemaak:

Read more …GEE EKSTRA SKOP AAN ENIGE HAPPIE - MANGOBLATJANG!

In this (third) week's edition of Rustenburg Herald's mini series on recipes paving the way for Vantage Point's International Food Festival on Friday, 27 May, Cristine Joubert dishes up an excellent bowl of an old Mexican favourite - Chilli Con Carne... This is one recipe that you simply must keep handy for those cold winter nights that lies ahead and if you've got a tough tongue like most Mexicans do - serve with a hot chilli sauce... Cristine makes it like this...

Ingredients:
500 g lean minced beef (10% or less fat)
2 medium onions chipped
3 garlic cloves, peeled and finely chopped
1 - 2 tsp hot chilli powder
2 tsp ground cumin
2 tsp ground coriander
2 tbsp. plain flour
150 ml red wine or extra stock
300 ml beef stock, made with 1 beef stock cube
400 g can of chopped tomatoes
400 g can of red kidney beans, drained and rinsed

Read more …CHILLI CON CARNE AL LA CRISTINE

Vier weke later en die Rustenburg Herald eindig sy “Seshabo” reseptereeks met nog ‘n welbekende resep van die pap-en-sous familie: Chakalaka. Elke Suid-Afrikaner ken hierdie ene en terwyl party tevrede is met Chakalaka uit ‘n blikkie het ons besluit om hierdie maklike (maar steeds lekker) resep met ons lesers te deel.

Chakalaka is natuurlik een van daardie “seshabo” resepte wat soms bietjie van ‘n byt het en die groenrissie in hierdie resep gee ons Chakalaka presies dit. Party mense geniet iets effens meer “spicy” en sal dus geniet om dalk ‘n paar ekstra rissies in te sit. Aan hierdie mense sê ek: wanneer eet ons! Geniet jou Chakalaka saam met pap en vleis of selfs op ‘n lekker snytjie vars gebakte brood. Die Chakalaka kan ook in die yskas vir ‘n paar dae gestoor word en party mense sal sê sy smaak verbeter eintlik hoe langer hy staan. Rebecca Nhlapo van die Rustenburg Herald het haar Chakalaka-resep met die Rustenburg Herald en sy lesers hierdie week gedeel – ‘n wenresep vir enige braai.

Read more …CHAKALAKA – UITSONDERLIK “HOT OR NOT”

In Rustenburg Herald se “kos/kookrubriek” het ons al met baie vorms van eet, proe of smul geëksperimenteer. In die afgelope winterseisoen was konfyt en jellies kook meer as een keer aan die beurt. In hierdie uitgawe – dalk vir die laaste keer hierdie winter – maak ons ingelegte kwepers en ons was verstom omdat daar soveel mense is wat blykbaar nie dié heerlike lekkerny ken nie, hoewel die sogenaamde “kweperlat” glad nie onbekend by die meeste mense of kinders is nie. Mense wat al lank in die gebottelde vrugtebedryf is, sal jou vinnig sê dat kwepers ‘n heerlike lekkerny en dat dit veral heerlik is wanneer dit ingelê word of wanneer jy dit gebruik vir jellie kook. 

Read more …WINTERTYD IS KWEPERTYD

Die kuns van konfytkook soos ons oumas en die generasies voor hulle nog gedoen het, is so stadig maar seker besig om uit te sterf namate die wêreld besig is om ‘n “vol-outomatiese kitsplek” te word. Tog is daar steeds baie geesdriftige tuiskokers wat probeer om die kultuur van tuisgemaakte konfyt, ingelegte vrugte, jellies, blatjang en soortgelyke lekkernye vir die nageslag te bewaar – gaan loer maar gerus by enige tuismark of straatkafee in jou omgewing en jy sal sien dat mense aanhou om dié lekkernye te maak omdat daar na jare steeds ‘n aanvraag daarvoor is en omdat dit nou maar ‘n feit is dat g’n gekoopte konfyt by ‘n flessie tuisgemaakte konfyt kan kers vashou nie. Waldie Volschenk van ons redaksie het oor die afgelope paar jaar bekend geword as iemand met ‘n passie vir tuisgemaakte konfyt, jellies, blatjang of selfs ingemaakte vrugte. “Ek was onlangs baie gelukkig om ‘n egte makataan by iemand te kry – dan maak ‘n mens net twee dinge – die immergewilde makataanstukke en makataan-fynkonfyt – ‘n ewelekker konfyt wat minder bekend is en van die kern of binneste gedeelte van die makataan gemaak word. 

Read more …KONFYT OM VIR SOETGOED OP TE EET

As die middagsonnetjie begin “flou” word en die skaduwees lê sommer vroegdag al halfmas, weet ons die winter is op pad en die sitrusseisoen is op hande. Ons hoef hier sekerlik nie uit te brei oor al die wonderlik konfyte wat ‘n mens van lemoene, suurlemoene, naartjies en kumkwart kan maak nie. Dit is egter belangrik om die regte variëteit te kies anders kan jou stroop te taai of jou skil te dik raak, om dit nou so te stel… Ons hier by “Raak die ‘klits’ kwyt” was gelukkig om ‘n sakkie vol vars Nova-naartjies (en baie raad) by die bekende Elma Kok te kry en het besluit om ingelegte naartjies in stroop te probeer. Soos ons vroeër al genoem het, het konfyt-, marmelade-, jellieen stroopkokers elkeen maar sy eie metodes en geheime. Toegerus met ‘n goeie dosis “agtergrond” deur Elma, het ons die volgende gedoen.

Read more …SOETIGHEID MET ‘N SKIL OM...

Skuins aan die anderkant van die Magliesberge in die Derby-omgewing lê die plaas “Koperfontein” van oom Andries en tant Miem Esterhuizen. Hier het die legendariese oom Apie van Staden oor jare heen tonne vol geelperskes tot mampoer gestook en uiteindelik minstens drie keer die mampoerkoning van Suid-Afrika geword. En soos dit moet, gaan die tradisie voort. Een van wyle oom Apie se 12 kinders, tant Miem, is vandag in eie reg ‘n “mampoer-koningin” en is een van slegs twee, drie vroue in Suid-Afrika wat ten volle geslisensieerd en gekwalifiseerd is om topgehalte mampoer te stook.

Maar nee, tant Miem stook nie net mampoer nie, sy maak ook topgehalte konfyt en ingelegte vrugte. Besef u dat hierdie ewe-legendariese vrou op 76-jarige ouderdom tussen 20 November en 20 Desember (2012) nie minder nie as 2 000 botteltjies konfyt en ingelegte vrugte gekook het? Ons het die afgelope vakansie self die voorreg gehad om by tant Miem en oom Andries in te loer terwyl sy besig was om te kook en in te lê. Sy kook vandees-week vir ons perske-konfyt en rond dit af met ‘ n botteltjie ingelegte perskes…

Read more …PERSKEKONFYT

In recent editions of Rustenburg Herald many readers have followed the interesting series on “Wildevrugte van die Magaliesberg” which was written by local plants and trees expert - Naas Grové. But Naas is not the only one intrigued by the offerings of nature and in particular the Magaliesberg. Joan von Maltitz - a senior member of the Volmoed branch of the Vrouelandbou-unie, has been experimenting with wild fruit for ages. Joan is in fact, very closely “associated” with the Magaliesberg - Joan was literally raised in the foothills of the Magaliesberg where her family has owned land since the early nineteen fifties. Even today in her early eighties, Joan lives on her own land right next to the Bartlett family’s (Joan’s maiden name) land in the pristine Buffelspoort Valley just some 35 kilometres from Rustenburg.
“There are many indigenous edible fruit plants found in the Magaliesberg mountains. I have been intrigued by them and over the years tried to make edible products from them.

Read more …JAMS & JELLIES AND WINE FROM INDIGENOUS FRUITS
Page 3 of 4