Hier by AgriPulse se "Raak die 'klits' kwyt" het ons 'n sagte plek vir tradisie - dit bly darem maar 'n feit dat die lekkerste eet- en drinkgoed uit ons mees verslete en geelverblykte resepteboeke kom. Ons het onlangs weer 'n paar van ons lekkerste tradisies opgesoek en soos ons lesers seker opgemerk het, op 'n eenvoudige resep vir die lekkerste amper soos "ingemaakte" kwepers afgekom.
Dit is juis nou weer kwepertyd en vir 'n lekker kombuiskuier was die feit dat Liesl Broeksma van Rustenburg Herald en haar ma (Henriëtte) van Stilbaai oor die Paasnaweek 'n langverwagte reünie gehou het, net die regte geleentheid. As jy nou gou spring, sal jy nog voor die seisoeneinde 'n paar sakkies kwekers in die hande kry. Koop sommer twee - dan maak jy dit op een of twee (of albei) van die volgende maniere:
BAK SAAM MET JACARANDAFM 94.2 SE GERDA
Stellalander-Vryburg- Ons kook saam met Gerda De Sousa, een van die bekende stemme op Jacaranda FM. Gerda is ‘n oudskolier van Hoërskool Vryburg en het in 1991 matrikuleer. Gerda deel haar spesiale resep vir piesangpoffertjies. Gerda sê dis een van daardie wat jy enige tyd en enige plek vir enige maaltyd en enige iemand aanmekaar kan slaan - en dis altyd ‘n wenner. Gerda verklap dat sy van dié poffertjies geleer toe sy eendag deur haar Portugese kookboek blaai op soek na inspirasie. Sedertdien, het sy die resep al bietjie aangepas en gooi sommer ‘n handvol oorryp bloubessies ook by. Dis ook baie lekker met kaneelsuiker.
Follow this link https:https: //bit.ly/kooksaammetgerda en kook saam met Gerda De Sousa
Piesangpoffertjies
‘N MEESTERSTUK OP JOU BORD
Sjef Leon Nel, eienaar van Silver Orange Bistro in Hartbeespoort, met die nagereg, Sjokoladekoek sonder meel, met ‘n tikkie koffie en die gebakte Camembert- en neutfilo as ‘n voorgereg.
AGRIPULSE – HARTBEESPOORT – Elegant en kontemporêr kunstig voorbereide geregte is kenmerkend van Silver Orange Bistro in Hartbeespoort en om so ‘n stukkie van die elegansie met lesers te deel, het AgriPulse by sjef en eienaar van die restaurant, Leon Nel gaan kuier. Leon spog met tientalle nasionale én internasionale toekennings en disse op dié spyskaart is van wêreldklas-standaard.
Spesiaal vir AgriPulse se lesers het dié bekroonde sjef sy immergewilde voorgereg, Gebakte Camembert en Neut Filo met ons gedeel. Dié voorgereg is ‘n kunswerk vol geur, kleur en afronding wat beloof om elke smaakknoppie denkbaar te prikkel. Met ‘n tikkie persoonlike panache gekomplimenteer deur jou unieke flair, kan jy jou gaste met die meesterlike delikates as ‘n verwelkominggereg bederf.
Besoek gerus Orange Bistro se webwerf by https://www.silverorangebistro.co.za/
SUURLEMOEN-SOUSPOEDING
AGRI-PULSE – KLERKSDORP - Wintertyd is poedingtyd. Lieflike gebakte poedings met ryk souse, romerige verleidings of die geure van gemmer, sitrus of speserye wat jou binneste warm maak. Salomé Kotzé, redakteur van Klerksdorp Rekord, hou daarvan om nuwe resepte te probeer en hierdie resep uit die Idees tydskrif vir ‘n Suurlemoen-souspoeding het haar oog gevang. Dit is maklik om te maak, smaak soos nog en is die regte medisyne om daardie koue wintergevoel te verdryf.
Bestanddele:
Genoeg vir 6-8 mense
Oondtemperatuur: 180 °C
500 ml bruismeel
350 ml strooisuiker
WAWIEL-WAFELS MET BESSIEBEDERF
Vandeesweek se uitgawe van “raak die ‘klits’ kwyt” was weer een van daardie hoogtepunte wat ‘n mens nie maklik vergeet nie. Net voordat twee ligte reënbuitjies Sondag- en Maandagaand uitgesak het, het Rustenburg en omgewing weer behoorlik uitgebraai met die jongste hittegolf oor groot gedeeltes van die land. Ons het toe vir Marinda van Wyk van Nostalgie Tuisgebak (Landdrosstraat 4) en haar mamme (Marie Ludick) gevra om vir ons ‘n lekker “koue ietsie” te maak met die oog op ‘n snikwarm Desember-vakansie wat waarskynlik voorlê.
En daar vang die reëntjie ons toe met die spreekwoordelike broek op ons knieë maar nee, ons is nie verleë nie – Marinda en Marie se varsgebakte wafels met bloubessie- en aarbeisous is uit hierdie wêreld soos die mense deesdae praat en jy sal jouself baie gewild maak indien jy jou gesin of ander gaste met hierdie watertand-lekkerny bederf.
VINKEL EN KOLJANDER BAK VLASKYWE
In die volksmond word daar gepraat van “bak en brou” en dis presies wat gebeur het toe Rustenburg Herald se eie Marise Le Roux en haar onderwyseres-vriendin, Dianne Norval (wat beide geensins as bobaas-baksters beskryf kan word nie), dié week besluit het om húl weergawe van vlaskywe (met sjokolade ganache-versiering) met lesers te deel. Dianne maak gewoonlik staat op haar ma, Gerda, se baktalente as die soettand pla, maar dié keer wou die vriendinne wys dat hulle darem ook iemand aan die lewe sou kon hou met ietsie soet as die Marsmannetjies land. Tradisioneel word vlaskywe met wit versiersuiker getooi, maar dié twee het besluit om so klein bietjie “uit die boks” te dink en die vlaskywe met ganache te maak. Niks het aangebrand of ontplof nie en weliswaar het die baksel gestol en die baksters het dit selfs met kersies versier! Nie te sleg nie – al moet ons nou self so sê!
GOING NUTS FOR NANA’S PECAN TART!
Many South Africans have family recipes that have been passed down for generations – Ouma’s melktert, aunty Dot’s chocolate chip cookies, Gogo’s samp - but in the Wittstock family the favourite is pecan nut tart. Delena Wittstock (affectionately known as Nana by her grandchildren), recently celebrated her 85th birthday, but nothing seems to compare to her pecan nut tart when it comes to family gatherings and requests for dessert. This particular tart can keep for a couple of days in the fridge – but that hardly ever happens, once it’s ready to serve, it’s usually dished up and gone in minutes (second helpings included). It’s quick and easy to prepare and just as quick and easy to eat. Rustenburg Herald suggests making at least two at a time, the first one won’t be enough to satisfy the family’s cravings for all things sweet! Enjoy this scrumptious, delicious, delectable and mouthwatering tart – it will be worth it!
Vlaskywe en Sjokolade-Cremoratert
In hierdie kosmaakrubriek waarna ons dikwels skertsend verwys as die rubriek waarin ons “die klits kwyt raak” het ons al ewe dikwels gesê dat mense nou maar eenmaal daarvan hou om te sien wat in ander mense se kombuise aangaan. Vandaar die gewildheid van kosmaakprogramme op tv of kos-en-happie-artikels in al wat tydskrif of publikasie is.
Hierdie week, soos beloof, is die tweede aflewering van ons minireeks met Rustenburg se eie “Driesusters” Anita du Plooy, Leana Verster en Linda Horn wat onlangs ook op ons voorblad gepronk het. In hierdie tweede aflewering maak Leana en Anita vir ons twee happies waaraan ware soettande vir jare al te graag smul – vlaskywe en Sjokolode-Cremoratert.
Heerlike suiker- en glutenvrye nagereg
Die nuwe jaar is nog skaars behoorlik op dreef of dit is weer Paasnaweek – ‘n naweek wat dikwels met gesellige famieliebyeenkomste gepaard gaan. Vir ander is dit natuurlik die ideale geleentheid vir ‘n vinnige wegbreek see toe omdat dié naweek elke jaar gerieflik midde in die eerste skoolvakansie van die nuwe jaar val. Min mense sal aanstoot neem as ons meen dat die Paasnaweek se spyskaart dikwels maar ietwat van ‘n oordadige storie is – daarom dat hierdie “gesondheidsnagereg” smulpape ‘n bietjie minder sal laat skuldig voel. Nicolene de Kock se roomkaastert in vandeesweek se kookrubriek is die laaste bydrae in ‘n mini-reeks van drie aflewerings waarin vier susters en vyf vroue (klink dit nie soos die bekende twee pa’s en twee seuns-raaisel nie?) vir ons gewys het hoe hulle graag in die kombuis kuier.Terloops – ons vyfde vrou is Anne-Marie van der Westhuizen, dogter van Amelia Swanepoel – ons koördineerder van die afgelope paar weke se kook- en baksessies.
Dekadente pannekoektert – soettande se Moses
As jy regtig lekker eet in Suid-Afrika – moet jy in die plattelandse landskap by van ons voorslag-boerevroue aansit – dié mense wat so naby aan die grond leef en werk, het darem maar ‘n slag met kos en lekkernye wat hulle nie maklik nagedoen kan word nie. Maar ja, ons volgende sin lees natuurlik soos ‘n “boek” – daar is altyd uitsonderings. In ons maandelikse AgriPulse-kook (of bak?) vandeesweek, kuier ons in die kombuis van ‘n bekende paartjie van Noordwes – Mariska en Jaco Kruger – onderskeidelik ‘n apteker/sakevrou en ‘n sakeman wat nie veel bekendstelling in die plaaslike motorbedryf nodig het nie. Dié twee het inderdaad lywe wat dit kan bekostig om uitspattig onder die soetgoed te baljaar en maak vir ons ‘n watertandlekker pannekoektert. Pannekoek het ons al in verskeie gedaantes geëet, maar nêrens nog so verleidelik lekker soos hier nie. Boonop is dit nie ‘n lewenstaak nie en as manlief so gaaf is om jou met die eetgoedjies te help, is die res sommer maklik.
Kersfees-kaaskoek met bloubessies
Nouja, in vanjaar se weeklikse kosmaakrubriek het ons die lekkerste gelos vir heel laaste – ja – vandeesweek is inderdaad ‘n hoogtepunt en ons maak ‘n watertandlekker kersfees-kaaskoek en met die bloubessieseisoen in volle swang – wat is beter as ‘n regte bloubessie-kaaskoek? Die ding van kaaskoek is dat dit nogal ‘n duur storie is. Maar kersfees word nie verniet die seisoen van oordadigheid genoem nie so hier word nie sente omgedraai nie. Ons gasvroue is Heleen Verster en haar getroue regterhand Sanah Sehuno. Onthou dat kaaskoek met ‘n uiteenlopende verskeidenheid van vars vrugte in kombinasie met dieselfde soort geblikte vrugte gemaak - die res van die resep bly onverandered. Jy kan dus besluit op litchis, perskes, appelkose, pynappel of wat jy ook al verkies om jou kaaskoek mee af te rond. Ons keuse was bloubessies.
Koel die vakansie af met waatlemoenroomys
Daar is min vrugte wat só sinoniem met die somer is as ‘n waatlemoen. Die soet lekkerte is natuurlik selfs soeter - en lekkerder - wanneer dit yskoud bedien word.
Nou dink jou in hoe wonderlik waatlemoen as roomys sal wees! Marnus van Dyk wys hoe jy waatlemoenroomys in ‘n japtrap maak – met net TWEE bestanddele.
Benodigdhede:
Halwe waatlemoen
1 x blik Kondensmelk
‘n Menger (verkieslik)
Metode: