07
Fri, Nov

Wel dames, die afgelope twee weke het ons in ons kook-uitstappie Derby toe met lekker etes gespog waarop die gesin veral in die komende winter maande al te lekker trakteer kan word. Beide Annamarie van Niekerk se quiche en Grieta Botha se groentegereg is etes wat lekker maklik en vinnig is om aanmekaar te sit en sal ‘n yskoue en honger lyf in ‘n japtrap die nodige hitte-energie gee. Maar nee, ons wil darem nie altyd net “kos” maak nie - ‘n lekker peuseldingetjie is maar altyd gewild en wat van ‘n blik soetkoekies wat “bult” staan as die familie of vriende kom kuier en daar word heerlik in die voorkamer (TV-kamer) gekuier. Dit is nou wel Bulle-wêreld hierdie maar ai, die Sharks het darem maar pragtig gedoen met daardie moeilike kragmeting teen die Crusaders en dit nogal met 13/14 man? 
So - dit nou ‘n lang inleiding om vir julle te vertel dat ons vandeesweek sommer net soetkoekies bak - maar besondere koekies - inderwaardheid “koffiekoekies” soos hulle in die volksmond bekend staan. Hierdie weergawe van Annerie is egter oulik - want hulle is so ietwat groter as die gewone koffiekoekie. Maar wees versigtig - maak van die begin af ‘n stewige, groot beter koffie - Annerie se koffiekoekies is net so “dors” soos die grootste voorstoep-koffiedrinkers en slurp jou koffie vinnig-vinnig op.

Read more …KOFFIEKOEKIES

Anneline van Huyssteen is ‘n bakker vir wie jy gerus maar die kuns kan afvra. Wat bak sy? Wel, koekies wat gewis amper te mooi is te eet, of nee, nie amper nie – dit is só mooi dat mense dit dikwels eenkant sit om te hou. Kyk gerus na die artikel en volg sommer ook ons video op die webtuiste - die skakel is onder geplaas sodat jy sonder sukkel by dit kan kom.
Die kort en lank van Anneline se bakkuns is om fyn koekies te bak wat sy “Custom royal icing cookies” noem. Dit doen sy onder die vaandel van Cookies & Stuff wat sy uiteraard vanuit haar kombuis bedryf.
Sy bak die koekies soos ‘n mens min of meer gewone koekies bak, maar dan word dit op ‘n eiesoortige en uiters kreatiewe manier versier om niks anders as heerlike kunswerkies te word nie.
Ja, dit is vir die publiek beskikbaar en is ongelukkig nie regtig die “sweet cakes” waarvan die Engelse praat nie – maar dit is bekostigbaar vir iemand wat iets baie spesiaals wil hê.
Onthou – die kuns lê in die versiering – geniet dit!

Read more …ONS BAK ‘FANCY’ KOEKIES MET ‘N SMAAK VIR KUNS!

The virtues of a diligent and hardworking woman have been praised throughout the ages from the beginning of time. The popular saying goes that a diligent woman makes a home of any house or dwelling. Naturally, she is also able to serve a glorious meal from just about “nothing” on the table. Fortunate indeed are those children and sweet-toothed people whose mothers/wives are always planning ahead for important events on the calendar. This would mean that “now” is more or less the time to start planning or baking your family’s Christmas season cookies and eats – that is the time of the year when the adults want to relax while the kids snack away on those wonderful treats mother has stashed away in the cookie jar(s).
This week Rustenburg Herald’s “What’s Cooking?” team joins Marita Terblanche in her Wrap, Rattle and Roll kitchen with her showing us how to bake really wonderful Christmas cookies or party snacks for in-between meals during the long and enjoyable December school holidays.

Read more …MARITA’S WRAP, RATTLE AND ROLL COOKIE RECIPE

AGRI-PULSE – RUSTENBURG – Omtrent al wat baie Suid-Afrikaners oor Jan Smuts- en Hertzogkoekies weet, is dat hulle min of meer dieselfde lyk en dat altwee baie, baie lekker is.

Party mense weet nie eers “wie is nou waffer nie” (soos die mense in Namibië graag sê). In hierdie uitgawe van Agri-Pulse verduidelik ons vir die lesers wat die verskil tussen die Smutsies- en Hertzoggies is en hoe albei gemaak word. Ons baasbakker is Marianna Paul, ‘n inwoner van Rustenburg in Noordwes wat familiebande in onder meer Kimberley en Upington het. (Marianna is die dogter van ouma Susanna Izaks, voorheen van Upington). Marianna sal ons verskoon as ons vir die lesers sê: Die verskil is dat ‘n Jan Smuts-koekie baie soos die bekende “jam tertjie” is terwyl die Hertzoggies ook ‘n bietjie klapper in die “kop” het…

In hierdie tyd van die jaar wanneer baie matrieks begin skarrel en groot bekommernis het oor hul toekoms, is ED Lourens nie net opgewonde nie, maar rotsvas-seker oor sy toekomstige loopbaan – hy gaan sjef word!
Sy ma is dit eens dat dit glad nie moeilik is om vir hom verjaardag- of Kersgeskenke te koop nie – ED het reeds sy eie stel panne, ‘n “gunsteling-wok” en is ook die trotse eienaar van ‘n “Larousse Gastronomique”, dié “kook- en bak Bybel” wat alles moontlik verduidelik aangaande resepte, wenke, kookstyle en selfs die oorsprong van die wêreld se mees bekende resepte.
Maar soos enige “goeie Boerseun” het ED aan die hand van sy ouma Wilma Rabe leer bak en hy het juis die eerste keer in sy lewe met Jan Ellis-poeding kennis gemaak in haar kombuis.
ED is egter van die moderne/jonger generasie en daarom het hy een van sy familie se gunsteling-resepte met sy eie persoonlike aanslag omskep in die heerlikste, sappigste gebakte poeding wat in die lugbraaier gemaak word. Hy het ons gewys hoé…

Read more …Wanneer ED Lourens en Jan Ellis ontmoet in die kombuis…

The saying goes, a match made in heaven – or in the case of Pieter Jordaan and Natasha van der Merwe - a match made in the kitchen.
For many couples, attempting to cook together might end up in talks of divorce, but there are a few blessed relationships where meeting in the heart of the house, (ie the kitchen) also leads to relationship bliss.
Last week, our readers were entertained by Pieter’s family recipe of garlic snails, and this week, his fiancée, Natasha van der Merwe, proves that the way to a man’s heart is definitely through his stomach – with her not-so-traditional Boere-recipe of dumplings (souskluitjies). Natasha made her version of the dumplings with an orange zest – yes, you read correctly. 
So, if you are a baker or a dessert maker who likes to experiment in the kitchen – this recipe is sure to tickle your fancy! 

Read more …Delectable dumplings

The festive season has come and gone, but a few (lucky) households are still in the end stages of their holiday period - and without a doubt, there are some families who are waiting with bated breath to get back into a structured routine. 
However, if you are looking to keep the young ones constructively busy before schools start up again, or if you simply did not indulge enough over December (is that even possible?), Annelize le Roux, originally from the North West province, but now a British citizen, kept her family in Rustenburg wanting for more when she whipped up a delectable sticky toffee pudding. Annelize is a mom of two and professional child carer in Reading in the UK, and this pudding, (likely invented during the 20th century in the Lake District of Northwest England) has proven time and time again to be a great addition to any cooked family meal. Sticky toffee pudding has now become a much-loved baked pudding around the world (with variations in certain countries) and is sure to be a winner on the Sunday lunch table – especially with the cooler weather we’ve become accustomed to in the last  few weeks. 

Read more …A sticky “situation” that is sure to tantalise taste buds!

In voorverlede week se uitgawe het ons Susan Cilliers – verslaggewer van Netwerk24 en Beeld -  en haar ousus Melindi van Rooyen – albei inwoners van Potchefstroom, aan Rustenburgers bekend gestel toe hulle vir ons ‘n heerlike hoender- en groentegereg met aartappelgebak gemaak het. Wel Susan-hulle is vandeesweek weer aan die beurt met ‘n heerlike lemoenkoek wat nooit flop nie en enige tyd as nagereg kan dien. Susan se ma wat in die sewentigerjare gereeld by Hoërskool Fochville uitgehelp het, het die resep by die destydse onderhoof se vrou gekry. Susan se pa was self ‘n geskiedenisonderwyser by dié skool.

Read more …‘n HEERLIKE SOETKOEK WAT NOOIT FLOP NIE

As ‘n bloedjong nooi vir jou sê sy bak die lekkerste appeltert in die dorp kan jy dalk maar die voorkop se plooie in ‘n frons laat trek, maar as ‘n baie mooi bloedjong nooi vir jou sê sy bak haar ouma se gunsteling-appeltert en dat dié heel moontlik die lekkerste in die dorp is, sal jy wys wees om te vra hoe laat jy daar moet wees. So is dit nou maar, ons ouer-generasie vroue (ja, en selfs baie mans) weet maar net eenvoudig beter hoe dinge in die kombuis werk en wat hulle daar laat “verrys” is meestal ‘n treffer. Nouja, voorwaar is ons gelukkig vandeesweek met ‘n baie mooi bloedjong nooi en haar ouma wat ons genooi het om te kyk hoe die lekkerste appelterte in die dorp gebak word. Ons baasbakkers is Mikayla Stols en haar ouma, Leonie van Staden. In die familie is ouma Leonie bekend vir haar heerlike appeltert en wanneer die familie ‘n saamkuier-ete hou, word daar meestal nie gevra wat daar vir nagereg voorgesit moet word nie. So hier gaan ons – ouma Leonie en Mikayla maak dit so: 

Read more …OUMA SE APPEL(TERT) VAL NIE VER VAN DIE BOOM AF NIE

Pampoen laat jou hare krul. JP Myburg is ‘n joernalis in die Kaap en het op Stilfontein grootgeword. Hierdie resep het hy baie tannie Poppie van Kokkedoor-faam gegaps en dit is heerlik as ‘n bykos by ‘n Sondagmiddagete of selfs ‘n braai.

Heerlike pampoentert
Deur JP Myburg
(oorspronklik deur Tannie Poppie van Kokkedoor-faam)

Read more …HEERLIKE PAMPOENTERT