21
Sat, Dec

What would the world do without bread? From the earliest ages the ever popular loaf of bread has dutifully served as staple the world over and centuries later the world still hasn’t had enough, let alone too much. This week two pastry students at Rustenburg’s Academy of Cooking (Mosa Mataboge en Sergio Carollo) are demonstrating how the unassuming loaf of bread can literally light up your festive season when the celebrations have fallen silent.

Cheese and chive pull apart bread

Read more …BEEFED UP BREAD TO BREAK THE FESTIVE BLUES

“Alle sorge is ligter wanneer jy brood het.” Só het die beroemde Spaanse skrywer Miguel de Cervantes Saavedra sowat vyf honderd jaar gelede geskryf. En dit blyk dat baie mense wat hulself nou noodgedwonge huisgebonde bevind, dié waarheid van De Cervantes ontdek. Rustenburger, Marguerite Coetzer, en haar man, Danie bevind hul deesdae in die Suid-Kaap en terwyl hulle daar ingeperk is, het Danie sy hand gewaag aan die skepping van ‘n verruklike Ciabatta-en-olyfbrood. Die poging was ‘n klinklare sukses.

Jy benodig:

! 950ml Bruismeel
! 375ml Water

Read more …‘N BROODJIE TEEN DIE ‘BLUES’

Owen Viljoen moes weer leer loop na ‘n operasie om ‘n breingewas te verwyder. Tydens sy rehabilitasie het hy ‘n liefde vir kook en bak ontwikkel. Die resep is maklik en die eindproduk heerlik. Hy het al selfs van sy piesangbrood verkoop so gewild is dit.

Read more …MAKLIKE PIESANGBROOD

Hanneke Badenhorst from Stilfontein describes herself as a home executive. She loves being around her grandchildren and her hobbies include quilting and walking. She have walked the Tankwa Camino more than once. This pizza recipe is a family favourite.

Read more …PIZZA IN A BRAAIPAN

Vra maar vir enigeen wat voorverlede week onder die bykans 100 000 besoekers by Nampo was, wat vir hom/haar die hoogtepunte was en jy sal vinnig hoor dat die reuse verskeidenheid kosstalletjies nogal hoog op die lys van gunstelinge was. Ja, dit is nogal opvallend hoe mense deesdae in Suid-Afrika al hoe meer neig na die "outydse" gunstelinge  - of dit nou kos, modes of motors is – die Engelse woord “retro” word deesdae dikwels ingespan om die styl van vervloeë dae te beskryf…

In Noordwes (Rustenburg) het Agri-Pulse onlangs die Klein Karoo Kombuis van Gerrit en Riana La Grange raakgeloop. Hier is die “ouwêreldse” roosterkoek in verskeie gedaantes die hoofgereg op die spyskaart. Ons het gaan aansit en was verbaas oor die allermins “beskeie” grootte asook die billikheid van die porsies en is uiteindelik met ‘n amper ‘n “sak vol” roosterkoeke daar weg.

Ons het vir Riana gevra of sy en haar span nie vir Agri-Pulse se “raak die ‘klits’ kwyt” wil “kook” nie en dit is presies wat ons vandag vir die lesers opdis… (Ons moet byvoeg dat Klein Karoo Kombuis se roosterkoekresep ‘n goed-bewaarde “geheim” is – Riana ken egter sommer ‘n rits roosterkoekresepte sommer so uit die vuis – hierdie een behoort groot byval te vind. Klein Karoo Kombuis maak

Read more …ROOSTERKOEK – ‘N “OUTYDSE” GUNSTELING…

Shellé Hack is famous for being part of many a young couple’s special wedding occasion by hosting beautiful receptions in Klerksdorp. Her culinary skills are legendary. She is known for her Jewish dishes and loves working with yeast. She shares her recipe for Challah bread, a special bread usually braided and typically eaten on ceremonial occasions such as Shabbat and major Jewish holidays.

Read more …CHALLAH BREAD THE TRADITIONAL WAY

Omdat Paasfees om die draai is het ons dit goed gedink om die maand Paasbolletjies te maak met rosyne uit die Benede Oranjerivier streek. Hierdie Suid-Afrikaanse tafeldruifproduksiestreek, Benede Oranje,  is geleë ongeveer by 28° Suid en strek 450 km langs die Oranjerivier, van Groblershoop in die ooste tot by Klein Pella in die verre weste.
Hierdie streek is, behalwe vir veeboedery, ook bekend vir sy uitvoer tafeldruiwe, uitvoer rosyne, wyndruiwe, pekanneute, katoen en ander gewasse wat langs die vrugbare oewer van die Oranjerivier geplant word.

Só maak jy...

Bestanddele:
• 500 g koekmeel
• 10 g kitsgids (pakkie)
• 5 g sout
• 15 ml gemengde speserye
• 15 ml fyn kaneel
• 250 ml warm melk
• 100 ml (90 g) gesmelte botter

Read more …PAASBOLLETJIES MET ROSYNE UIT DIE BENEDE ORANJERIVIER

Agri-Pulse-Vryburg – Wat eet ons vanaand?
Dit is `n algemene vraag en met die laaste skoolkwartaal van die jaar wat so te sê verby is, sien almal uit na `n blaaskansie.

Agri-Pulse sluit 2019 af met `n kuier by Riana Swanepoel van Kameelboom Lodge & Padstal buite Vryburg.
Riana, met behulp van die Lodge se handige sjef, Dyson Bato wys vir ons hoe om in `n japtrap `n heerlike Roosterkoek-burger aanmekaar te slaan. Met die somer wat behoorlik sy intrek kom neem het wil mens nie heeldag voor die warm stoof staan nie en is die dis ideaal.
Riana vertel dat sy van kleins af lief was vir die kombuis.
Sy het gedurende skoolvakansies saam met haar ouma voor die stoof deurgebring en van pannekoek, vetkoek en soveel meer geleer.
Later in haar skoolloopbaan het sy by die Hotelhoudingklas aangesluit waar sy na hartelus kon bak en brou.
Riana is ook in dié omgewing bekend vir die heerlike Lasagnes en ander geregte wat sy op aanvraag maak.

Read more …KALAHARI ROOSTERKOEK-BURGERS

Annlerie Oosthuizen is ‘n jong dame van Rustenburg wie se hande beslis nie vir koek bak verkeerd staan nie. Trouens, Rustenburgers sal Annlerie waarskynlik onthou vir haar weninskrywing van die lekkerste skokoladekoek “denkbaar” toe sy so twee jaar gelede die eerste plek tydens die sjokoladekoek-bakkompetisie by die Paul Bodensteinpark losgeslaan het. Maar sedertdien het Annelerie selfs meer “wêreldswys” geword nadat die die afgelope twee jaar op gereelde basis ‘n Amerikaner was wat dié land letterlik deurkruis het en tydens haar omswerwinge daar by al wat fees-, kuier-, en kosmaakplek of –stalletjie gewerk het. Jy sal dus jou storie moet ken as jy vir Annlerie enigiets van spyskaarte, resepteboeke of die binnekant van kombuise of kosmaakstalletjies wil vertel – “been there, done that, got the T-shirt”, lui die gesegde mos… Nouja, om haar tydelike terugkeer na Suid-Afrika te vier, het ons Annelerie genooi om vir ons een van haar ikoniese koeke te bak, sy op ‘n laesuiker-bloubessiekoek besluit. 

Read more …“Stroopsoet”-koekbederf vir gesondheidsbewustes

Nee, dit is geen grap nie – vandeesweek maak ons “gebrande kaaskoek” (Basque/Burnt Cheesecake) en as joune nie ”gebrand” is nie, kry jy eenvoudig nie volpunte nie. Van volpunte gepraat – twee studente van Rustenburg se Professional Cooking Academy wat vanjaar besig is met ‘n diplomakursus in allerlei vorme van die bakkuns, wys vir ons hoe om jou kaaskoek net reg te “brand” sodat jy volpunte verdien en die gaste aan jou tafel al te heerlik smul. Beide (Aviwe Ngxamde en Khuselwa Nokhamba) is studente van Melissa du Plessis - mede-eienaar en pastry-ghoeroe van Professional Cooking Academy. Ons maak dit so: 

Read more …VOLPUNTE AS HIERDIE KAASKOEK VAN JOU GEBRAND IS...