21
Sat, Dec

‘Brandy snaps’ is ‘n gewilde peuselhappie of nagereg in die Verenigde Koninkryk, Ierland, Australië en Nieu-Seeland, soortgelyk aan die Italiaanse cannoli.  Hulle is dikwels buisvormige, bros, soet, gebakte omhulsels wat tipies 10 sentimeter lank en 2 sentimeter in deursnee is. Brandy snaps word gewoonlik bedien gevul met geklopte room. Charlize van der Linden van Stellalander het ‘n besoek gebring aan huis van Peti Pretorius, wat in Vryburg woon, vir ‘n voorsmakie van hierdie gewilde versnapering wat tydens Paasfees geniet kan word. Peti is die eienaar van Thyme and Again sedert 2020 wat spyseniering doen vir funksies soos troues, doopgeleenthede, kombuistee’s, ooievaarstee’s, verjaarsdae en vele meer. Peti spesialiseer nie net in spyseniering nie, maar het ‘n hand vir blommerrangskikkings. Peti is ook die bestuurder van Villa Brocant Gastehuis in Vryburg. Dié ‘Brandy Snaps’ wat Peti die keer vir ons maak is ‘n alkoholvrye weergawe.
‘Brandy Snaps’

Read more …‘BRANDY SNAPS’ VIR PAASFEES

Diegene van ons wat Joubert Reed (Snr) - (voorheen van Rustenburg) ken sal dadelik kopskuddend beaam dat hy maar altyd vir 'n sake-idee op die uitkyk is. Dieselfde gene is natuurlik in klein Joubert (Jnr - agt jaar oud) se bloed. Met pa en ma se hulp het klein Joubert so 'n maand of wat gelede begin om 'n lekkergoed-"nywerheid" met werklik groot potensiaal op die been te bring. Maar 'n aanvoeling vir die sakewêreld is nie al wat Joubert Snr en Jnr in gemeen het nie. Net soos 'n kop vir besigheid, is die liefde vir die grond polsend in hul are en almal sal saamstem dat "Plaasbrak" 'n unieke naam vir 'n lekkergoed-besigheid is. Maar kom ons wed jou, as jy eenmaal jou tande in daardie heerlik-sagte fudge geslaan het, kan jy seker wees dat jy die naam Plaasbrak vir lank sal onthou.

Die motivering agter Plaasbrak-lekkers was om klein Joubert te leer dat geld nie uit die lug val nie en dat 'n mens hard daarvoor moet werk. Joubert doen soos "alle" seuntjies maar los takies en werkies in en om die huis om 'n sakgeldjie te verdien, maar het op 'n dag verder as sakgeld begin dink en toe aan pa en ma begin torring oor hoe 'n besigheid "werk"... Hoewel daar allerlei "ups en downs" en stampe en stote was, is die res geskiedenis soos ons sê en Plaasbrak spog nou al met 'n grimmige knor as ons in die oortreffende trap kan praat...

Een van die grootste suksesse van Plaasbrak, is klein Joubert se fudge wat hy in nie minder nie as vier verskillende variëteite aanbied. Ons het met die proe-slag vir die Reeds gesê dié fudge is van die lekkerste wat ons al ooit geproe het, en nee, ons bak nie hier mooi broodjies nie - ons bedoel dit met alle erns... Hoewel klein Joubert darem net te veel van 'n besigheidstrateeg is om sy sakegeheime te verklap, deel hy darem sy resep vir 'n baie lekker fudge met ons - komaan bederf die kinders en die soettande hierdie naweek by die huis (ja, en hier is ons alweer by die soetgoed).

Read more …‘N “PLAASBRAK” MET ‘N SUIKERSOET-BLAF…

Is there anyone around who doesn’t love pizza? Yes, we thought so… Which is why we just couldn’t allow an invitation to pass by a young, hard-working Rustenburg couple to share their eazy-peazy (but delicious) pizza recipe with us. With pizza outlets in abundance (and since the arrival of delivery services all over town) sitting down for the family or group of friends’ weekly pizza party is little more than a formality for most. While some people enjoy preparing their own pizzas and are quite boastful about their Italian “fare”, the economic climate of recent years doesn’t necessarily allow everyone the same luxuries. 
In this column, our hosts this week Thando and Charmaine Haltesi guide us on how to make a delicious pizza without breaking the bank.

Read more …PIZZA MAKES THE WORLD GO ROUND

Monica Rudolph sê kosmaak is in haar bloed - dis ‘n familietradisie. Só onthou sy met ‘n glinster in die oog hoe sy op sewejarige ouderdom haar ma in dié se slaapkamer toegesluit het, omdat sy doodeenvoudig vasberade was om die toebroodjierooster te gebruik (alhoewel sy straks verbied was). Sy wou haar hand aan die maak van hoender-en-Mayonnaise geroosterde toebroodjies slaan en het dan ook haar natuurlike aanslag vir aanbieding getoon toe sy die gewraakte toebroodjie met ‘n kersietamatie op ‘n stokkie in die middel van die die toebroodjie vir haar ma opgedien het. Die res, soos hulle sê, is geskiedenis. Monica is nie iemand wat hou van resepte volg nie en moes omtrént kopkrap om haar mini-souttertjies op ‘n metodiese manier aan ons lesers voor te lê. Dié resep is ‘n heerlike kosblikhappie, “breakfast-on-the-run”, ‘n heerlike knibbel-dingetjie as onverwagte gaste opdaag en sommer net iets om die hongergaatjies in die maag te stil – aangesien hierdie souttertjies gemaklik gevries en vinnig ontdooi kan word. Boonop kan die vleis- en groentebestanddele vervang word na gelang van voorkeur en is dié resep dus iets waaraan mens nooit uitgeëet sal raak nie. 

Read more …DIE PERFEKTE HOë PROTEïENE-HAPPIE

It’s holiday time!
And every mom under the sun knows that, the moment school’s out for summer, children starts being hungry 24/7. You also want to be reasonably responsible and try to not have your kids snack on junk food too much.
Mené van der Westhuizen makes this delectable banana and nut muffins for her young ones, Mehan and Stephné to feast on. Not only is these muffins flavourful, it’s packed with goodness – all the right stuff to provide energy to make the most of long, summer’s days.

Read more …Fuel for summer fun

As jy ‘n oor-ryp piesang of twee het, dan bak jy piesangbrood. Gerda Duffy van Klerksdorp hou daarvan om haar gesin oor naweke met lekkernye te bederf. Hierdie piesangbrood is lekker soet en heerlik vir ‘n laatmiddag bederf.

Deur Gerda Duffy

Maklike Piesangbrood

Jy het nodig:
• 125 ml margarine

Read more …MAKLIKE PIESANGBROOD

Hier so teen die begin van Februarie is baie mense nog maar steeds versigtig vir enigiets wat soos lekker eetgoed of ‘n resep lyk – ja, die oordadigheid tydens die feesgety het veroorsaak dat baie van ons nou nog op dieet is.
Maar ‘n mens moet eet al is dit net klein en lig. Veral oor naweke is dit maklik om so ‘n bietjie op die kosmaak af te skeep en met ligter eetgoed oor die weg te kom.
Maar dit beteken nie dit moet verbeeldingloos of smaakloos wees nie. ‘n Ou gunsteling van ons – Mariana Paul – wys in hierdie uitgawe vir ons hoe om sommer baie gemaklik met die immergewilde botterbroodjies oor die weg te kom. Sy maak dit so: (Daar is twee weergawes vir die wat van ‘n groter verskeidenheid hou, of diegene wat alternatiewe bestanddele verkies).

Read more …TRADISIONELE BOTTERBROODJIES (SCONES)

Vra maar vir enigeen wat voorverlede week onder die bykans 100 000 besoekers by Nampo net buite Bothaville was, wat vir hom/haar die hoogtepunte was en jy sal vinnig hoor dat die reuse verskeidenheid kosstalletjies nogal hoog op die lys van gunstelinge was. Ja, dit is nogal opvallend hoe mense deesdae in Suid-Afrika al hoe meer neig na die "outydse" gunstelinge  - of dit nou kos, modes of motors is – die Engelse woord “retro” word deesdae dikwels ingespan om die styl van vervloeë dae te beskryf…

In Rustenburg het ons onlangs die Klein Karoo Kombuis van Gerrit en Riana La Grange raakgeloop. Hier is die “ouwêreldse” roosterkoek in verskeie gedaantes die hoofgereg op die spyskaart. Ons het gaan aansit en was verbaas oor die allermins “beskeie” grootte en die billikheid van die porsies en is uiteindelik met amper ‘n “sak vol” roosterkoeke daar weg.

Ons het vir Riana gevra of sy en haar span nie vir ons “raak die ‘klits’ kwyt” wil “kook” nie en dit is presies wat ons vandag vir die lesers opdis… (Ons moet byvoeg dat Klein Karoo Kombuis se roosterkoekresep ‘n goed-bewaarde “geheim” is – Riana ken egter ‘n rits roosterkoekresepte sommer so uit die vuis – hierdie een behoort groot byval te vind. Klein Karoo Kombuis maak dit so:

Read more …‘N “OUTYDSE” GUNSTELING…

As jy vandag vinnig na hierdie gereelde “kook” geblaai het om te sien wie die mense is wat vandag weer iets lekkers vir ons opdis, mag hierdie dalk vir jou ‘n aangename verrassing wees. Maar voor jy wegval en lees, blaai eers na die binneblaaie van hierdie uitgawe vir die interessante artikel oor Janneman Vorster en Rourk Gladwin se Pizza op Wiele! Dit behoort jou min of meer op hoogte van sake te bring sodat jy die kloutjie mooi by die oor kan bring as jy oor die resep of dergliks wonder….

Vir hierdie uitgawe van “Raak die klits kwyt” maak Janneman en Rourk van Pizza Boys vir ons seker die gewildste van alle pizzas – ja, ‘n egte Hawaiian Pizza soos dit oral in die wêreld in die volksmond bekend staan. En ja, ‘n man moenie in die pad staan nie – die Pizza Boys se konsep is inderdaad ‘n spanpoging…

Read more …PIZZA OP WIELE...

Nouja, na ‘n hele paar weke se heerlike kuier op die plaas, is ons vandeesweek met alle mag en mening terug in die stad. En ja, ‘n mens kan dit seker ‘n betonoerwoud noem as jy wil, hoewel baie nie sal saamstem dat Rustenburg regtig vir hierdie effe kwetsende beskrywing kwalifiseer nie.

Nee, “betonoerwoud” laat ‘n mens liewers dink aan plekke soos “Bobbejaansberg” hier anderkant die bult en nou hoop ons dat mense van daardie rantjies nie aanstoot neem nie. In elk geval, Rustenburgers is mos lief om te sê dat die hoë stadspoorte en besige snelweë nie daarin kon slaag om dié mooi dorpie met die pragtige bome van sy plattelandse atmosfeer te ontroof nie…

Maar terwyl ons plattelands verkeer beweeg ons terselfdertyd in ‘n kontinentale rigting met ‘n ontbythappie wat veral deur die Switsers gewild gemaak is. Ons sit aan tafel by Wiesenhof Rustenburg (by die “rooi boom” op die hoek van Beyers Naudé- en Brinkstraat) waar Chris en Petronella Vosloo en die Wiesenhofspan ons op ‘n Switserse Spek en Sampoenontbyt trakteer terwyl ons die “berugte” Wiesenhofkoffies een-na-die-ander afsluk.

Man, dit smaak vorentoe en is net die regte plek om vir ‘n vinnige maar smaaklike ontbyt in te loer voordat die rugby afskop. Ja, daar is kwalik ‘n beter dag as sommer nou eerskomende Saterdag wanneer die Bokke gaan probeer om teen Fiji beter te vaar – moet dit nie misloop nie – hierdie is ‘n wonderlike alternatief vir die tradisionele spek en eiers-ontbyt.

Read more …SWITSERSE SPEK EN SAMPIOENONTBYT