18
Mon, Nov

Die Rustenburg Herald het met hierdie week se resep sommer twee vlieë met een klap doodgemaak: ‘n “Rustenburg Herald raak die klits kwyt”-uitgawe vir hierdie week waarin een van die koerant se mees noodsaaklike departemente deelneem en ‘n vinnige, maklike resep vir die besige werkende mamma.
Die Rustenburg Herald se uitlegspan werk nie net daaraan om te verseker dat u hierdie koerant en die 30 000 ander eksemplare van hierdie week se koerant kan geniet nie maar doen ook die grafiese ontwerp vir verskeie van ons ander susters-koerante soos Brits Pos, Noordwester, Stellalander, Gemsbok, Mahikeng Mail en die Agri-Pulse.
Dit is maklik oor die 100 000 koerante per week waaraan hierdie dames werk – en dan moet hul nog kos maak in die aande!
Om daardie rede het hul besluit om ‘n ou gunsteling vir die Rustenburg Herald te maak – ‘n tuna-poffer wat in ‘n skilferkorsdeeg voorberei word.
Hierdie ete is basies net meng en gooi in die oond (onthou net om dit uit te haal!). Dit is perfek vir wanneer jy twee besige kinders in die huis het, plus een op die heup en nog een op pad soos hul sê. Geniet hom!

Read more …DIE UITLEG-SPAN SE WERKENDE MAMMA TUNA POFFERS

The French word ‘tarte’ can be translated to mean either pie or tart, as both are mainly the same with the exception of a pie usually covering the filling in pastry, while flans and tarts leave it open. Most of us know a tart as a baked dish consisting of a filling over a pastry base with an open top not covered with pastry. The pastry is usually shortcrust pastry; the filling may be sweet or savoury, though modern tarts are usually fruit-based, sometimes with custard.  Tartlet refers to a miniature tart; an example would be egg tarts. The categories of ‘tart’, ‘flan’, ‘quiche’, and ‘pie’ overlap, with no sharp distinctions. This week Rustenburg Herald visited Marlene van der Merwe & Charlene Coetzee where they shared their recipe for their divine ham and mushroom tart. . 

Serves 8
Ingredients:

Crust:
200 g Provita, finely crushed
150 g butter, melted

Read more …DEVINE HAM AND MUSHROOM TART

Elize Swart is ‘n gasvrou duisend wat daarvan hou om keurig tafel te dek en mooi te maak, sodat haar gaste spesiaal voel. Sy deel ‘n vinnige en maklike resep vir ‘n tunatert wat met min moeite ‘n heerlike ete kan wees. Dit is ‘n wenner saam met ‘n heerlike groen slaai.

Read more …MAKLIKE TUNATERT

Stephanie Stols is wat mens nou ʼn formidabele vrou sal noem. Sy is boer in murg en been wat geen enkele treë vir haar manlike eweknieë hoef terug te staan nie. Sy is ʼn raakvatter wat haar Simbrastoet bestuur, maar ook tyd maak om haar kundigheid met ander te deel. Haar rol as voorsitter van Agri Vryburg bied haar dan ook ʼn platform om te help om boerdery in dié omgewing vir die toekoms lewensvatbaar te hou. Stephanie is egter ‘n vrou wat nie net hard in die kraal kan beeste werk en horingsbrand, draadspan en pomp trek nie. O nee, dié ma van vier se hande staan ook vir niks verkeerd wanneer dit by kombuissake kom nie. Tydens `n onderhoud met AgriPulse vertel sy dat die buitelug, die oop veld en haar kudde haar passie is. “As ek so kyk na die kalwers wat vanjaar aangekom het wil my hart bars van trots,” glimlag sy breed. Stephanie het tydens die onderhoud haar gunsteling Melktertresep met ons gedeel en ook gewys hoe `n smul Melktert moet lyk.

Die resep maak sowat ses tinfoelie pannetjies vol.

Read more …MMMMELKTERT!

Zelia sing en bak met gemak...

In die Noordwes en Noord-Kaap (en die res van ons land) is daar baie mense met wonderlike talente – op verskillende terreine uiteraard.

Die meeste mense wat byvoorbeeld hier lees, is seker vanselfsprekend landbouers – dit is mense met die gawe van “groen vingers” soos die spreekwoord lui.

Vir ons jonges wat nie met die uitdrukking vertroud is nie – dit beteken jy kan letterlik enigiets (‘n plant of boom of blom of struik…) in die grond druk en dit groei asof dit die meeste liefde en aandag denkbaar kry.

Nouja, Zelia Harmse is ‘n jong dametjie van Noordwes van wie ons taamlik oortuig is daar nog baie gehoor gaan word. Zelia het geseënd met ‘n stem soos die spreekwoordelike nagtegaal (of engel as jy wil) en jy sal jou hande saamslaan as jy hoor watter gehalte stem, styl en volume daar uit daardie klein lyfie kom.

Maar meer oor Zelia se sang later – ons het Zelia en haar vriend Wynand nadergetrek om vir ons ‘n dis te demonstreer wat beloof om ewe veel byklank onder ons lesers te vind. Die paartjie is baie lief daarvoor om hierdie lekker happie te maak en ons het onlangs die voorreg gehad om self by hulle aan tafel te sit en te smul aan hierdie absoluut heerlike biltong en spek-tert.

Kliek HIER vir ‘n kort video oor Zelia en Wynand se heerlike Biltong- en spek-tert. 

As jy oor ‘n paar maande of dalk ‘n jaar of twee ‘n CD van Zelia op die rak raakloop, sal jy dadelik onthou dat dit die oulike meisie is wat jou aan daardie heerlike biltong- en bacon-tert voorgestel het – Zelia en Wynand maak dit so: Biltong- en bacon-tert...

Bestanddele
1 rol gekoopte skilferkors, ontdooi
1 koppie gerasperde Cheddarkaas
½ koppie nat of droë beesbiltong en pakkie “bits of bacon” (bros gebraai)
2 wiggies Fetakaas, gekrummel
2 lepels swartpeper
4 eiers, geklits
375ml room

Metode
Voer ‘n glasbak uit met die skilferkors. Sprinkel die Cheddarkaas op die bodem van die bak.
Bedek met die bacon en biltong en dan die Fetakaas. Strooi die swartpeper bo-oor. Meng die eiers en room en gooi stadig bo-oor. Besprinkel weer met ‘n halwe handjievol (of meer) Cheddarkaas oor en fyn biltong. Bak in oond teen 160 grade vir 55 tot 60 minute.

AgriPulse - Rustenburg - Daar is iets vertroostends omtrent ‘n pastei vir my; Iets wat amper eerder jou hart, as jou maag, vul.

Miskien lê dit in die assosiasie met kleintyd se gesinsetes om ‘n gesellige tafel.
Toe ek verlede week langs San le Roux se tafel in haar huislike eetkamer aansit en sy skep die geurige pastei op die bord, het ek meteens sommer na my ma verlang.
AgriPulse se kuier by San en Piet le Roux was om te gaan proe hoe dié raakvat vrou se haaspastei proe.
En almal wat die voorreg gehad het om ‘n happie te kon kry was dit eens: Dié pastei is uit die boonste rakke.
As jy dié stukkie goudbruin lekkerte vir jóú gesin wil voorberei, volg gerus San se resep.

So maak jy...

Read more …‘N STUKKIE KINDER-TYD OP ‘N BORD

Agri-Pulse-Vryburg – Gedurende Julie het ons pad gevat na die plaas Grand View in die rigting van Ganyesa.

Hier was gasvryheid, heerlik saamkuier en uitvra na moontlik bekende familielede aan die orde van die dag.
Jean-Mari Reyneke, Huishoudkundeonderwyseres by Tierkloof buite Vryburg, het ons voete onder ons uitgeslaan met haar heerlike spinasie-en-spek quiche.
Die ligte happie, wat ook as middagete voorgesit is, is `n bekende treffer vir baie in die Vryburg-omgewing.
`n Kleurvolle mengelslaai as bykos het die heerlike dis netjies afgerond.
Verder vertel die onnie en ook `n oudleerder van die Hoërskool Vryburg van haar liefde vir skoolhou, die plaaslewe en haar pragtige seuntjie, John-Ryan.

Spinasie-en-spek quiche

Bestanddele:
• 500g spinasie
• 500g sampioene
• 200g fetakaas
• 200 spek
• 6 groot eiers
• 250ml room
• 30ml koekmeel

Metode:
• Gooi die 500g spinasie in voedselverwerker.
• Haal uit wanneer die blare fyn is.
• Vooraf verhit die oond tot 180 °C.
• Voeg die sampioene en spek saam in `n pan en braai oor mediumhitte tot goudbruin.
• In `n mengbak, meng die gebraaide sampioene en spek saam met die feta kaas en spinasie.
• Voeg alles dan in `n oondvaste bak.
• Rasper of krummel nog feta kaas bo-oor die mengsel in die bak.
• Sit in die oond en bak vir 30 minute.