Twanay van Wyk woon en werk in Klerksdorp. Sy het al die Mej Klerksdorp-kroon gedra en het ‘n omgee hart vir haar gemeenskap. Hierdie potroast is ‘n gunsteling vir Sondagmiddagete of enige spesiale viering wanneer jy jou gaste wil beindruk.
WATERTAND BOBOTIE
Marlize Heppell is ‘n kliniese sielkundige in Klerksdorp en hou haar self besig met allerhande stokperdjies om nie verveeld te raak nie. Bobotie is ‘n gunstelingdis op haar Kerstafel en laat haar dink aan warmte, liefde en familie.
MEV RUSTENBURG SE ELSA EN MELISSA MAAK REGTE VAKANSIEKOS...
Nouja mense, die ouens wat nie vandeesweek met vakansie is nie, het seker nie ‘n “werk” nie - of met apologie aan al ons ywerige tuisteskeppers en natuurlik die mense wat inderdaad ‘n werk het, maar nie so gelukkig soos derduisende ander Suid-Afrikaners is as om die volgende klompie dae - veral die spesiale feesdae - te midde van ‘n heerlike vakansiestemming, te ontspan nie. Aan diégene gee ons graag ‘n bietjie erkenning en aanmoediging deur te sê - “sommige mense moet seker maar werk om te sorg dat die land darem aan die gang bly...?” Sterkte dus aan dié manne en vroue wat in hierdie wonderlike vakansieseisoen vroeg opstaan of laat gaan lê om die ratte van die nywerheid ge-olie en aan die rol te hou... Maar vir die res van ons - wel ja, - dit is vakansietyd en dit is nou nie altemit nie, soos die oumense gesê het... Maar vroue oor die algemeen sal sekerlik van die eerstes wees om te sê dat ‘n vrou se werk nooit regtig heeltmal ophou nie. In die vakansieseisoen is dit eintlik maar net die manne en die kinders wat nou ook by die huis is en as’t ware eintlik onder die vroue se voete is terwyl ma haar met elke dag se take besig hou. Wie anders as ma gaan dan nou in die vakansieseisoen die kleingoed se beddens opmaak, toesien dat hulle magies vol ontbytpap is of seker maak dat die regte vleis vir vanmiddag of vanaand se braai uitgehaal word - ons hoop nou nie daar is manne wat hierdie tyd van die jaar ook verwag dat die vroue in die kombuis moet regstaan nie - dit geld natuurlik darem nie vir die arme ouens wat te midde van hierdie feesatmosfeer moet gaan werk nie...
"THAT" BURGER
Ingredients:
• 1x 150g pure beef patty
• 200g of mixed fresh lettuce
• 50g of aged cheddar cheese
• 10g raw red onions
• 15g smoked mayo
• 15g tomato sauce
• 1x sesame seed bun
• 1x slice of tomato
• 200g of chips
BILTONGTERT AS JY HONGER IS
Lizelle Swart van Klerksdorp sê hierdie biltongtert is die perfekte gereg om aanmekaar te slaan as jy iemand se hart wil wen. Dit is heerlik en beindruk dadelik jou gaste - al is jy nie eintlik ‘n bobaaskok nie.
Net die regte tert vir 'n lekker winterkuier.
BEESVLEIS WELLINGTON
Benodigdhede
*400g beesfilets
*20 ml (4 t) olie
*500g sampioene, fyngemaal
*Een tiemie takkie, gebruik net blare
*15 ml (1 e) botter
*Agt stukke ham
*Twee rolle skilferkorsdeeg
SMAAKLIKE BEESSTERT
Agri-Pulse-Vryburg – Salomè Scholtz, bekende jong boer en stoetteler in plaaslike Brahman-kringe het onlangs vir ons gewys hoe `n tradisionele beesstert voorberei en bedien moet word.
Tydens die kooksessie met dié oudleerder van die Hoërskool Stella en haar passie vir Brahmane, sal sy mens maklik oorreed om van al jou probleme in die stad/dorp ontslae te raak en ook die plaaslewe met sy vars lug en ooptes na te jaag.
Salomè vertel dat alhoewel sy `n intensiewe stoet bestuur sy dit veel eerder bo `n kommersiëlestoet verkies.
“Genetika, veral by die Brahmane lê my baie na aan die hart en ook `n hegte verhouding met elke liewe een van die diere in my stoet,” vertel die positiewe vrou.
So maak jy...
PANGEBRAAIDE BEESLEWER MET GESMOORDE UIE
Johan Hayes, hoofchef en restaurant bestuurder by Silver Spoon Bistro by Tshahitsi Lodge op Upington, moet gereeld vinnige geregte kan maak as gaste by die lodge opdaag en die honger knaag. Een van die geregte wat vinnig voorberei kan word, is sy pangebraaide beeslewer. Johan sê hy sorg dat hy altyd vars lewer aankoop vir oggende-etes of ‘n ligte middag- of aand-ete.
Silver Spoon Bistro is veral bekend vir hul gourmet ontbyte. ‘n Groot verskeidenheid geregte word elke oggend bedien en kliënte kan dan kies wat hul vir ontbyt wil eet. Johan stel hierdie lewer-gereg voor vir ‘n ligte middag-ete:
Só maak jy...
PEUSEL-PEUSEL KUIERKOS
Ons mag nou wel nog nie saam kuier nie, maar kuierkos is nèt die ding om mens solank in die regte luim te kry vir wanneer vriende weer oor jou drumpel kan kom. Die twee vriende wat diè week vir die Tambotiekombuis kook, is Joe Hurter en Jan Haroldt van die Midnight Groep. Diè twee manne hou daarvan om hul gaste met lekker, onopgesmukte kos te trakteer.
Diè week maak hulle ‘n kaasburger, asook ‘n regte kuierstaatmaker, ‘n mengelmandjie. En dan ook, sommer net vir die lekker, gekruide Hoender-‘strips’.
Bestanddele:
200g bief ‘patty’, gemaak met vars maalvleis en “geheime” speserymengsel
1 Ui, ringe gesny
Get “curried away” with this dish
This week, Rustenburg Herald visited the kitchen of Anastacia Tooi, 2025 finalist in the Ms Rustenburg competition. “Stacy”, as she is affectionately known by her friends, confessed to not being the most formiddable cook in the kitchen, but she is blessed with a granny (who is force to be reckoned with behind the stove), who has, over the years, shared some of her cooking skills, recipes and unique twists with her granddaughter.
As such, the chicken curry that Anastacia prepared for us, originated from her granny’s recipe, but this recipe can be altered to fit different tastes – different cuts of chicken can be used, spices can be increased or decreased and you are free to choose side dishes of your liking.
This flavourful sensation of spices is set to delight anyone with a pallette for all things spicy and because it is so versatile, it is set to delight everyone in the family. As Anastacia aptly explains, “I’m an extrovert and extroverts already have spicy personalities – no need for too much spice in your food as well!”
Don’t chicken out - spoil dad with bunny chow on Father’s DayDon’t chicken out - spoil dad with bunny chow on Father’s Day
Well folks, we are virtually on the Eve of Father’s Day 2025 and for this week’s edition of “What’s Cooking” we are offering something that young kids – especially daughters – could spoil their fathers with. At the Professional Cooking Academy our host is lecturer Melissa du Plessis who surely knows her way around the kitchen.
On the menu thus – Chicken bunny chow…
Ok – here we go with the recipe:
Curry in a hurry
Everyone will tell you that curry dishes are best enjoyed in winter or when it’s been pouring for weeks. Which means that Rustenburg of late is the perfect place to treat your family or group of friends to something most South Africans simply love. Few dishes can beat a good pot of curry when you feel the need to “chill” or to shake off the winter blues, whatever you need to do.
Our hosts of this week are Martin en Jackie Gough and their granddaughter, Emily Smith.
Among his family, Martin is renowned as a curry cook of choice – this is an age-old favourite of his and Rustenburg crowds will agree – Martin knows his way around a curry kitchen.
This is how you prepare “Curry in a hurry.”