Nouja mense, die ouens wat nie vandeesweek met vakansie is nie, het seker nie ‘n “werk” nie - of met apologie aan al ons ywerige tuisteskeppers en natuurlik die mense wat inderdaad ‘n werk het, maar nie so gelukkig soos derduisende ander Suid-Afrikaners is as om die volgende klompie dae - veral die spesiale feesdae - te midde van ‘n heerlike vakansiestemming, te ontspan nie. Aan diégene gee ons graag ‘n bietjie erkenning en aanmoediging deur te sê - “sommige mense moet seker maar werk om te sorg dat die land darem aan die gang bly...?” Sterkte dus aan dié manne en vroue wat in hierdie wonderlike vakansieseisoen vroeg opstaan of laat gaan lê om die ratte van die nywerheid ge-olie en aan die rol te hou... Maar vir die res van ons - wel ja, - dit is vakansietyd en dit is nou nie altemit nie, soos die oumense gesê het... Maar vroue oor die algemeen sal sekerlik van die eerstes wees om te sê dat ‘n vrou se werk nooit regtig heeltmal ophou nie. In die vakansieseisoen is dit eintlik maar net die manne en die kinders wat nou ook by die huis is en as’t ware eintlik onder die vroue se voete is terwyl ma haar met elke dag se take besig hou. Wie anders as ma gaan dan nou in die vakansieseisoen die kleingoed se beddens opmaak, toesien dat hulle magies vol ontbytpap is of seker maak dat die regte vleis vir vanmiddag of vanaand se braai uitgehaal word - ons hoop nou nie daar is manne wat hierdie tyd van die jaar ook verwag dat die vroue in die kombuis moet regstaan nie - dit geld natuurlik darem nie vir die arme ouens wat te midde van hierdie feesatmosfeer moet gaan werk nie...
"THAT" BURGER
Ingredients:
• 1x 150g pure beef patty
• 200g of mixed fresh lettuce
• 50g of aged cheddar cheese
• 10g raw red onions
• 15g smoked mayo
• 15g tomato sauce
• 1x sesame seed bun
• 1x slice of tomato
• 200g of chips
BILTONGTERT AS JY HONGER IS
Lizelle Swart van Klerksdorp sê hierdie biltongtert is die perfekte gereg om aanmekaar te slaan as jy iemand se hart wil wen. Dit is heerlik en beindruk dadelik jou gaste - al is jy nie eintlik ‘n bobaaskok nie.
Net die regte tert vir 'n lekker winterkuier.
BEESVLEIS WELLINGTON
Benodigdhede
*400g beesfilets
*20 ml (4 t) olie
*500g sampioene, fyngemaal
*Een tiemie takkie, gebruik net blare
*15 ml (1 e) botter
*Agt stukke ham
*Twee rolle skilferkorsdeeg
SMAAKLIKE BEESSTERT
Agri-Pulse-Vryburg – Salomè Scholtz, bekende jong boer en stoetteler in plaaslike Brahman-kringe het onlangs vir ons gewys hoe `n tradisionele beesstert voorberei en bedien moet word.
Tydens die kooksessie met dié oudleerder van die Hoërskool Stella en haar passie vir Brahmane, sal sy mens maklik oorreed om van al jou probleme in die stad/dorp ontslae te raak en ook die plaaslewe met sy vars lug en ooptes na te jaag.
Salomè vertel dat alhoewel sy `n intensiewe stoet bestuur sy dit veel eerder bo `n kommersiëlestoet verkies.
“Genetika, veral by die Brahmane lê my baie na aan die hart en ook `n hegte verhouding met elke liewe een van die diere in my stoet,” vertel die positiewe vrou.
So maak jy...
PANGEBRAAIDE BEESLEWER MET GESMOORDE UIE
Johan Hayes, hoofchef en restaurant bestuurder by Silver Spoon Bistro by Tshahitsi Lodge op Upington, moet gereeld vinnige geregte kan maak as gaste by die lodge opdaag en die honger knaag. Een van die geregte wat vinnig voorberei kan word, is sy pangebraaide beeslewer. Johan sê hy sorg dat hy altyd vars lewer aankoop vir oggende-etes of ‘n ligte middag- of aand-ete.
Silver Spoon Bistro is veral bekend vir hul gourmet ontbyte. ‘n Groot verskeidenheid geregte word elke oggend bedien en kliënte kan dan kies wat hul vir ontbyt wil eet. Johan stel hierdie lewer-gereg voor vir ‘n ligte middag-ete:
Só maak jy...
PEUSEL-PEUSEL KUIERKOS
Ons mag nou wel nog nie saam kuier nie, maar kuierkos is nèt die ding om mens solank in die regte luim te kry vir wanneer vriende weer oor jou drumpel kan kom. Die twee vriende wat diè week vir die Tambotiekombuis kook, is Joe Hurter en Jan Haroldt van die Midnight Groep. Diè twee manne hou daarvan om hul gaste met lekker, onopgesmukte kos te trakteer.
Diè week maak hulle ‘n kaasburger, asook ‘n regte kuierstaatmaker, ‘n mengelmandjie. En dan ook, sommer net vir die lekker, gekruide Hoender-‘strips’.
Bestanddele:
200g bief ‘patty’, gemaak met vars maalvleis en “geheime” speserymengsel
1 Ui, ringe gesny
Curry in a hurry
Everyone will tell you that curry dishes are best enjoyed in winter or when it’s been pouring for weeks. Which means that Rustenburg of late is the perfect place to treat your family or group of friends to something most South Africans simply love. Few dishes can beat a good pot of curry when you feel the need to “chill” or to shake off the winter blues, whatever you need to do.
Our hosts of this week are Martin en Jackie Gough and their granddaughter, Emily Smith.
Among his family, Martin is renowned as a curry cook of choice – this is an age-old favourite of his and Rustenburg crowds will agree – Martin knows his way around a curry kitchen.
This is how you prepare “Curry in a hurry.”
Herfs hoender en groente gebak
Ons is in herfs en hierdie is my gunstelinggereg om te maak. Ek hou van kosmaak, solank die resep nie baie fieterjasies het nie. Hierdie is ‘n geurige, maklike en bekostigbare gereg. Wat dit so besonders maak is dat die resep aanpas by hoe jy daarvan hou en die hoeveelheid mense wat gaan eet. Verander die hoeveelhede soos nodig. Die groente wat gebruik word, herinner aan herfskleure; wortels, patats, botterskorsies en aartappels. Pas die hoeveelheid groente aan soos benodig. Die groente bak saam met die hoender in ‘n heerlike sous en vorm ‘n perfekte enkelbakgereg. Hoendervleis word wêreldwyd geëet en kan op baie maniere voorberei word. Dit word as deel van ‘n maaltyd soos middagete of aandete geniet. Hoender is ‘n fantastiese plaasvervanger vir rooivleis en is ‘n uitstekende bron van proteïene wat ook gekoppel word aan ‘n verskeidenheid gesondheidsvoordele. Hoendervleis het groot voedingswaarde en word erken as ‘n gesonde en laekostebron van dierlike proteïene, wat dit toeganklik maak vir almal.
Cowboy-pasta op die Suid-Afrikaanse manier
Hoewel die era van die “cowboys” al toeka verby is, het ons gasvroue vir hierdie week, ma-en-dogter kookspan, Anne en Teneke Botma, hul inspirasie vir hul familie-bederf-pasta daar doer ver in Amerika gaan haal. In die woorde van Anne: “Enigiemand kan kook. As jy ‘n resep kan lees en instruksies kan volg, kan jy kook of bak. Begin met maklike resepte en skakel dan mettertyd oor na meer ingewikkelde disse. Gebruik jou tyd om te leer en kook vir jou familie - met liefde.” So ook het Anne gesorg dat haar dogter, Teneke, baie tuis in die kombuis en agter die kospotte is. Teneke erken wel dat sy dit meer geniet om te bak en wanneer sy een van die dae voor die kansel staan, hoop sy om soos haar ma die familie te nooi om te kuier – spesifiek vir haar heerlike kos. Dié twee dames is nie net ‘n staatmaker-span in die kombuis nie, maar deel ook ‘n liefde vir skoonheid (hulle werk saam in Anne se skoonheidsalon) en geniet dit om hulself op te tooi – “cowboy”-hoede en –stewels ingesluit. Hoe dan nou anders as mens Cowboy botterhoender-linguine opdis?
Hanru se gunsteling-roomhoendergereg
Met Rustenburg Herald se onlangse 100ste bestaansjaarvieringe het ons span fotograwe ‘n viermanskap nuwe vriende ontmoet toe ons by geleentheid by dieselfde tafel (of moet ons sê dieselfde biervaatjie?) lafenis teen die bykans ondraaglike temperature gaan soek het – ons moet toegee – ons fees sal vir nog lank onthou word vir dalk een van die warmste dae tot dusver vanjaar.
Ons nuwe vriende en gashere vandeesweek dus – Zani Kruger en Hanru Buitendach wat vir ons ‘n immergewilde hoendergereg maak.
Ons lesers sal die res van ons nuwe vriendegroepie binne ‘n week of twee ontmoet.
Natuurlik kon ons nie die versoeking weerstaan om die heerlike hoenderhappie te proe nie – ons monde het teen dié tyd al behoorlik gewater – so ja, jy moet hierdie een ook maar teen die yskas plak (soos al die ander…)
KRAAKVARS HOENDER MET GROENTE EN AARTAPPELGEBAK
Vandag kreun die tafels hier by Rustenburg Herald se kookrubriek met ‘n behoorlike maaltyd. Aan die woeker in die kombuis is kollega Susan Cilliers – sedert 2010 Netwerk24 en Beeld se verslaggewer in Noordwes en haar sus Melindi van Rooyen, ‘n maatskaplike werker en direkteur van Childline in Noordwes.
Susan en haar sus is albei inwoners van Potchefstroom in Noordwes en is lief vir die koskuns. Susan en Melindi maak vir ons ‘n hoender- en groentegereg en ‘n aartappelgebak – ‘n lekker gebalanseerde maaltyd!