Die tyd van die jaar vir luilekker ontspan langs die swembad, in die lapa, die strand of die bosveldplasie is vanjaar sommer baie vinnig op ons en baie van ons het waarskynlik nog nie ons vakansiereëlings in plek nie. Uiteraard gaan loshande die meeste mense dié Desember-vakansie met vriende en familie deurbring en nee, hierdie kuiers is nie regtig geleentheid vir die formele “onthaal” nie. Nee, in die vakansies span sussies, ma’s en tantes en sommer ons mans by die braaivure saam om vir die hele familie en die altyd honger kinders ‘n ietsie vullends te ete te gee. Die idee is natuurlik ook dat ‘n mens hierdie familiekuiers geniet en nie te veel tyd in die kombuis deurbring nie. Vir baie van ons mag dit wys wees om hierdie vinnige maar heerlike hamburger- en vetkoekresepte van Vetkoek Den en Big Big Burger teen die yskas of die koelerboks te plak.
HETTIE LIEBENBERG SE MAALVLEISGEREG
Soos ons in verlede week se “Raak die ‘klits’ kwyt” aangekondig het, het ons nou ook die reeks kosmaak-artikels met lede van Rustenburg Rotary afgehandel. Vir oulaas dan (vir slegs drie weke) keer ons terug na ‘n klompie “uitstaande” kookartikels met dames van die Vrouelandbou-unie se Platinastreek en ons rond dié baie interessante en aangename reeks af met ‘n laaste inloer op ons tuisdorp - Koster - waar ons deur ‘n groep raakvat-vroue ontvang is. Soos altyd het ons lekker gesels oor die boerdery en heerlik gesmul aan die eetgoed wat hulle vir ons voorberei het.
In die eerste van drie aflewerings in dié reeks, kuier ons saam met Hettie Liebenberg wat saam met haar vriendin en “kollega” (Nellie Prinsloo - “ons staan saam soos doopouers...”) al die pad van die plaas af gekom het om vir ons te wys wat hulle in die kombuis kan doen. “ On skop hierdie week af met Hettie se baie lekker maalvleisgereg wat in haar kerkkringe gedoop is “eenvoudig maar lekker...” en dit is maklik om te sien waar dié gereg sy nie-amptelike naam kry. Dit is regtig maklik om te maak maar sal ‘n hele tafel vol mans (of gewone mense) vir minstens 10 minute tjoepstil kry...
HAVE YOUR STEAK (AND EAT IT...)
Now, last week we have told you what our “Boere-German” restaurateur - Johann Cronjé - does to “wow” patrons at his Savanna restaurant in Munich, Germany and explained that he was actually taught both recipes by the Germans and not the other way round as we would have expected. But when it comes to meat, yes, then nobody can tell a South African how it’s done right? Wrong, says Johann and you’d be surprised to hear that the Germans have a unique and for most of us South Africans, quite excessive taste when it comes to “maturing” a great cut of meat.
But yes as Johann points out - no-one will have to teach a South African how to braai, but perhaps Johann can add a few hints and tips on what the German have taught him on the preparation of meat - whether it’s on the open fire or inside.
But first, a really wonderful and easy monkey gland sauce that you can prepare yourself an hour or so before your guests turn up for an evening around the fire. This will ad some “extra spice” to your evening and in particular your steak!
DIE KUNS IS IN DIE POT
Suid-Afrika is ‘n land vol tradisies, gewoontes en gebruike en die meeste hiervan is diep gewortel in die verskillende vertakkinge van ons sogenaamde reënboognasie. Neem nou maar braaivleis, hoe lank al kom inwoners van hierdie land nou al oor naweke (of sommer in die week) bymekaar om ‘n vuurtjie aan te steek, ‘n vleisie te braai en lekker om die kole te kuier. Dink net, nie eers die Boere-oorlog van die vroeë 1900’s kon daarin slaag om ons van hierdie gewoonte te laat afsien, of dit te verander nie. Ja, die braaivleistra-disie was diep gewortel in ons land…
Tot so ‘n jaar of tien of dalk ‘n bietjie langer gelede, toe die potjiekostradisie van die Voortrekkers ernstig begin herleef het en al wat leef en beef by feitlik elke moontlike bymekaarkoms minstens een potjie gemaak het… En in baie gevalle moet ons sê, is of was dit gewoonlik nie ‘n potjie wat gebruik is nie, maar ‘n POT! Wat ‘n mens laat wonder het: Waar die idee van “potjiekos” dan nou eintlik vandaan kom – sou “potkos” nie lekkerder op die tong geval het nie of wat?
BEWAAK HIERDIE LEKKER PASTEI - ANDERS IS DIT NEUSIE VERBY...
Toe ek nog 'n klein seuntjie was, het die toneel van 'n klompie skaapwagters wat in die donker nag styf teen mekaar by 'n wintervuur sit, altyd by my opgekom wanneer daar van herderspastei gepraat word. Seker maar die Bybelverhaal van die skaapwagters in die oop veld net buite Bethlehem wat 'n mens altyd sal bybly...
Vandeesweek het dit weer gebeur toe ons hoor dat Rustenburg Herald se "Raak die 'klits' kwyt" by Johan en Hannelie Naudé van die Plaashuiskombuis by Jack Rabbitt in Kremetartlaan gaan aansit. Ons was gelukkig dat die herderspastei pas uit die oond gekom het toe ons daar aanland. Johan en Hannelie is die afgelope rapsie meer as twee maande aan die stuur van sake in die Plaashuiskombuis waar gereelde of nuwe gaste op 'n heerlike en uiteenlopende spyskaart getrakteer word. Jack Rabbitt is eintlik bekend as 'n lekker kuierplek waar die jonges en jonges van gees die lyfies kan swaai en hul gunstelingdrankie kan geniet. Maar moenie 'n fout maak nie - Johan en Hannelie se spyskaart is keurig saamgestel en jy hoef regtig nie by die toonbank te gaan sit en saam met die ander lawaaiwater te drink om die Plaashuiskombuis se heerlike maaltye te geniet nie.
Johan het ons beloof dat ons sal "terugkom" vir sy herderspastei - ons het twee keer geskep en dit kan nie net aan die yskoue weer toegeskryf word nie.
Die Plaashuiskombuis se herderspastei word só gemaak:
ALMA SE GRIEKSE MOUSSAKA
Eiervrug is beslis nie my gunsteling nie – maar wanneer dit vermom word as ‘n mengsel tussen lasagne en ‘n aartappelbak dan sê ek nie nee nie. En ek kry die idee ons lesers sal hierdie week met my saamstem wanneer hul Alma se Griekse Moussaka op die proef stel.
Wees gewaarsku: hierdie tradisionele Griekse gereg bevat bietjie werk en soos Alma van die Rustenburg Herald verduidelik weet jy jou bestanddele is reg wanneer die moussaka se reuk jou hele kombuis oorneem. Maar dit is als die moeite werd op die einde van die dag en min dinge gaan so lekker saam soos ‘n Griekse gereg en ‘n lekker glasie rooiwyn.
Bestanddele:
5 eetlepels olyfolie
3 knoffelhuisies
2 uie, fyngekap
2 blikkies gekapte Italiaanse tematies
2 eetlepels tamatiepuree
500g lamsmaalvleis (of beesmaalvleis)
1 glas droë rooiwyn
2 tot 3 eetlepels vars oreganum, gekap
1 teelepel kaneel
AL GEHOOR VAN ‘N RUSTEN-BURGER?
Komaan - ons lewe in die 21ste eeu - is dit werklik so eenvoudig om te sê gewilde happies soos hamburgers, hot dogs, ‘n worsrolletjie of die eindelose variasies hiervan is gemorskos?
Miskien was dit nog die geval in die sewentigerjare toe niemand einlik omgegee het wat hulle doen nie.
Vandag is dit ‘n ander storie. Wihan Fourie van Rustenburg Herald en vroulief Wilmé van Van Straten Ouditeure is ‘n paartjie wat nie net “somme” in gemeen het nie - die Fouries is ook bekend vir hul Rusten-BURGERS wat hulle voorberei met die heerlikste papatas (‘n tipe plat suurdeegbrood) wat hier in Rustenburg deur ‘n bekende kafee (Bonanza Supermarket - Joe: 014 596 5323 / 082 647 498) op bestelling gebak word en natuurlik hul eie spesiaal gemaakte geurige “patties”.
Wihan en Wilmé het ons genooi om op ‘n Vrydagmiddag te kom aansit en na die pragtige sonsondergang vanaf hul veranda te kyk terwyl dié twee in die kombuis woeker.
Die geheim lê uiteraard in die vulsel en die spesiale “pattie” - so maak mens!
OXTAIL STEW
Lany Olivier loves travelling, lawn bowling, sewing and baking. She loves cooking for her grandchildren her fluffy pancakes are always in demand. Her oxtail stew made the ‘Lany pressure cooker’ way is perfect for a cold winter’s day.
OUMA VONNIE SE SOET-SUUR KERRIEBOLLE
Yvonne Myburg van Stilfontein se kleinkinders is haar vreugde. Sy was in haar loopbaan as onderwyseres altyd deur kinders omring en nou vervul haar eie kleinkinders daardie leemte. Ouma Vonnie se soet-suut kerriebolle is ‘n groot gunsteling onder die kleinkinders. Sy probeer gereeld nuwe resepte wat sy op Facebook raaksien.
BEESSERT MET GROENTE EN STAMPMIELIES
Bestanddele:
• 4 eetlepels asyn
• 4 eetlepels bruinsuiker
• 1 eetlepel kerriepoeier
• 1 pakkie beesstert sop
• 1 koppie rooi wyn
• Six Gun Grill-speserye
• Vars pietersielie
SONDAGMIDDAG POTROAST
Twanay van Wyk woon en werk in Klerksdorp. Sy het al die Mej Klerksdorp-kroon gedra en het ‘n omgee hart vir haar gemeenskap. Hierdie potroast is ‘n gunsteling vir Sondagmiddagete of enige spesiale viering wanneer jy jou gaste wil beindruk.
WATERTAND BOBOTIE
Marlize Heppell is ‘n kliniese sielkundige in Klerksdorp en hou haar self besig met allerhande stokperdjies om nie verveeld te raak nie. Bobotie is ‘n gunstelingdis op haar Kerstafel en laat haar dink aan warmte, liefde en familie.