Ja, nou is dit sonder twyfel die begin van die feestyd en in baie huise en families begin ons voorslagkokke en onthalers om die spyskaarte noukeurig op te stel vir daardie spesiale klompie dae wanneer die hele familie en al die kroos bykemaar is. In hierdie tyd is dit vir mense regoor die wêreld tradisie om saam te eet en fees te vier soos mense deur eeue heen gedoen het. Terwyl daar mense is wat so bevoorreg is dat hulle geen koste hoef te ontsien om letterlik die beste voetjie (of is dit boudjie of ribbetjie?) voor te sit nie, is Suid-Afrikaners deesdae maar al te deeglik bewus van die stygende lewenskoste. Daar is werklik geen rede om oorboord te gaan as jy wil of moet onthaal nie en as jy 'n bietjie verbeelding gebruik, kan enige watertandmaaltyd steeds ekonomies wees.
ANKS" SE "BOOTJIE" NOU 'N BROODJIE...
Deesdae hou nie "almal" meer so baie van die Amerikaners as in die ou dae nie en in die laaste klompie jare blyk dit (of is dit indoktrinasie?) dat al hoe meer mense oor die wêreld heen se oë oor die Amerikaners begin oopgaan het. Maar ja, kom ons praat nie hier politiek nie en bepaal ons by kos maak... Maryke Nel - ons Mej Rustenburg Herald 2017 is vandeesweek aan die beurt in ons "raak die 'klits' kwyt" en maak vir ons tipiese "subs" - die Amerikaanse woord vir 'n gevulde broodrolletjie wat die "Yanks" om die een of ander rede aan 'n duikboot laat dink - vandaar die naam "subs".
ROOM HOENDERLEWERS MET SAMPIOENE
Hantie Fourie sé die resep vir room hoenderlewers en sampioene is propvol geur en smaak - en dit maak dit 'n wenner. Dit is perfek as ‘n voorgereg of ontbyt en word met vars brood en plaasbotter bedien. Sy is een van ‘n tweeling en saam deel sy en haar broer ‘n skreeusnaakse humorsin. Sy bedryf 'n koffiewinkel.
HOENDERKERRIE BUNNY CHOW
Jakkie Hees is ‘n bemarker by Klerksdorp Rekord en as sy saans by die huiskom is sy nie lus vir kos met fieterjasies nie. As sy wel die dag lus het om kos te maak, trek sy haar resepteboeke nader. Hierdie bunny chow is net die regte gereg vir ‘n Vrydagaand.
KIP-KIP HOENDERGEREG
Marius Koenig is bekend vir sy betrokkenheid in die gemeenskap as weldoener en sportafrigter. Alhoewel hy gesetel was in ‘n beroep binne die mynwese, lê sport vir gestremdes hom baie na aan die hart. Hy was president van Klerksdorp se Rotariërs in 2018 en woon op dieselfde perseel as sy kinders en kleinkinders waar hy graag agter die kospotte inspring as dit tyd is vir aandete.
KERRIEHOENDER
Milana Burger is ‘n spysenier wat min bekendstelling in Klerksdorp nodig het. Haar gebak is legendaries, sy kan heerlike kookkos voorsit en al spandeer sy ure op haar voete voor die stoof, het sy altyd tyd vir ‘n vinnige geselsie. Haar hoenderkerrie-resep is ‘n gereg met baie geure en smaak, en maklik om self te maak.
SESAME HOENDER EN FETA KOESKOES
Hanré du Toit hou van eksperimenteer met kos en het as student in Potchefstroom veral sy ma se Thai groen kerrie op reënerige dae gemis. Sy ma het hom leer kosmaak sodat hy nie net van mikrogolf noodles en soppakkies in sy studentedae leef nie. Hy hou van Meditereense smake en geure in sy kos.
ASPERSIE-HOENDER
Bestanddele
• 1 Heel gaar hoender
• 1 Ui fyn gekap
• 1 Koppie gekapte sampioene
• 1 Blik slaai aspersies
• 4 Eetlepels meel
• 2 Koppies hoenderaftreksel
HOENDERPASTEI
Marinda du Plessis se hande staan vir niks verkeerd nie. Sy het vir langer as 20 jaar by Klerksdorp Rekord gewerk en die personeel gereeld met haar heerlike gebak verras. Sy hou van tuinmaak, naaldwerk en is ‘n ywerige doen-dit-selfer. Haar resepte is vinnig, maklik en flatervry.
HOENDERFILLETSLAAI
Maklik, gesond en vullend. Só beskryf Emsie Jansen van Rensburg hierdie maklike hoenderslaai wat sy graag vir middagete voorberei. Emsie het lank in Klerksdorp gewoon, maar is nou ‘n Pretorianer waar sy in bemarking werk.
HEILSAME HOENDERBURGERS IN ‘N JAPTRAP…
Nouja, die eerste ding wat ons boere- en plaasgemeenskappe vir ons sal vra as ons vir hulle ‘n resep vir ‘n heerlike hoenderburger aanbied, is seker: “het julle nie geweet ons is vleismense nie?” Met ander woorde braaivleis, pap en sonkyn (en rugby) of hoe? Maar goed dan - spesiaal vir diegene wat hierdie tyd van die maand al lus het vir ‘n ietsie anders as wat gewoonlik op die oop vuur gemaak word. Kollega Bennitt Bartl en vroulief Heilet spog lankal hier by ons oor hulle lekker hoenderburgers - so hier’s ‘n maklike en lekker reseppie vir daardie “einde-van-die-maand”-naweke.
Bestanddele:
1 pakkie hoenderborsies
60ml olie
125ml BBQ-sous
HEERLIK TRADISIONEEL
AgriPulse-Vryburg – Die maand het AgriPulse gaan inloer by sjef en kookkunskenner Petie Pretorius, en dié wys hy hoe om stylvol met tradisionele disse te onthaal. Petie wat sy ondervinding opgedoen het deur opleiding in Engeland te ontvang en ook deur groot dele van Europa en Amerika te toer, is deesdae die algemene bestuurder by `n gewilde lodge in Vryburg en doen ook spyseniering saam met beste vriendin, Carien Mari Brink wat kos so goed soos hy verstaan. Volgens hom werk hul heeltyd met kos, blomme en dekor om altyd daardie ‘iets anders’ te kan voorsit.
“Ek glo - dek die tafel mooi, maak lekker kos, drink jou beste wyn, trek jouself mooi aan en geniet dit saam met jou hartsmense - want ons lewe net een keer,” voeg hy by. Hy vertel dat hy sy liefde vir kos verseker van my ma af gekry het.